Kdo by si čas od času nechtěl dopřát něco dobrého? Pro mě je čokoláda jedním z těch malých potěšení, které mě dokáže v mžiku vrátit do lepší nálady. Ale často se setkávám s otázkou – je čokoláda opravdu tak nezdravá, jak se o ní občas tvrdí? A co když na tom sladkém pokušení není až tak nic hrozného, pokud si vybereme správně? Pojďme se na to podívat trochu blíže a zjistit, jestli si můžeme kousek čokolády vychutnat bez výčitek svědomí.

Z čeho se čokoláda vlastně skládá

Abychom zjistili, zda je čokoláda opravdu tak nezdravá, musíme nejdřív pochopit, z čeho se vlastně skládá. Není čokoláda jako čokoláda. Ta kvalitní je vyrobena z kakaových bobů, které jsou přírodním zdrojem mnoha prospěšných látek. Kakaové boby obsahují například flavonoidy – silné antioxidanty, které pomáhají našemu tělu bojovat proti volným radikálům. Tyto radikály mohou poškozovat buňky a urychlovat proces stárnutí, takže už jen kvůli tomuto účinku se kvalitní čokoláda nemusí zdát jako takový zločin.

Když mluvím o kvalitní čokoládě, mám na mysli hořkou čokoládu s obsahem kakaa alespoň 70 % a více. Ta obsahuje méně cukru a tuku než mléčné nebo bílé čokolády, které často mají přidané látky, které nám už tolik prospěšné nejsou. Pokud si tedy vyberete čokoládu správně, a nekoupíte nějakou levnou náhražku plnou cukrů a palmového tuku, může být čokoláda celkem dobrou volbou.

obrázek zobrazuje pět druhů tabulkové čokolády značky "Míšina čokoláda". Nabídka zahrnuje různé typy čokolád s rozličným obsahem kakaa a ingrediencí, včetně možností vhodných pro vegany a bezlaktózových variant.
Pravá česká čokoláda

Pozitivní vlastnosti čokolády

Když mluvím o čokoládě, často slyším otázky typu: „Opravdu je hořká čokoláda tak zdravá?“ A odpověď je: ano, pokud ji konzumujeme s mírou. Mnoho studií dokládá, že pravidelná konzumace kvalitní hořké čokolády může mít pozitivní vliv na naše zdraví.

Koukni...  Psaní na počítači vs. mobilu: Která ruka pracuje víc?

Věděli jste, že čokoláda může pomáhat snižovat krevní tlak a zlepšovat průtok krve? Flavonoidy v čokoládě zlepšují funkci cév a snižují riziko srdečních onemocnění. Takže pokud máte slabost pro čokoládu, nemusíte se bát, že si tím automaticky zaděláváte na problémy se srdcem.

Naopak, pokud sáhnete po kvalitní čokoládě, může to mít na vaše srdce pozitivní dopad.

A to není všechno. Hořká čokoláda dokáže dokonce zvýšit hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a snížit ten „špatný“ LDL cholesterol. To je další důvod, proč byste ji neměli zcela vyškrtnout ze svého jídelníčku.

A teď jeden z mých osobních důvodů, proč čokoládu miluju – je to její schopnost mě uklidnit. Jsem si jistá, že tohle zná každá maminka – dlouhý den plný shonu, stresu a neustálého řešení problémů. Někdy prostě potřebujete chvilku klidu a něco, co vám spraví náladu.

A to právě čokoláda umí skvěle. Obsahuje totiž látky jako theobromin a fenylethylamin, které mají stimulační účinky na náš nervový systém. Kromě toho podporuje uvolňování hormonů štěstí – endorfinů a serotoninu, což nám dodává pocit pohody a štěstí.

Notino

Jak si vybrat tu správnou čokoládu?

Samozřejmě, že ne všechny čokolády jsou stejné. Když přijdu do obchodu a uvidím různé druhy čokolád, vždycky se dívám na složení. Čím vyšší obsah kakaa, tím lepší. Také se vyhýbám čokoládám s vysokým obsahem cukru a palmového tuku.

Ty levné náhražky sice možná vypadají lákavě, ale často jsou plné ne úplně prospěšných složek. Naopak, když sáhnete po čokoládě s vysokým obsahem kakaa, máte jistotu, že děláte něco pro své zdraví.

Například čokolády z Willie’s Cacao, Ajala nebo dokonce Míšina čokoláda jsou skvělou volbou. Nejenže mají vysoký obsah kakaa, ale jejich složení je opravdu kvalitní. Navíc některé z nich obsahují i různé přísady, což dává čokoládě zajímavý nádech. Tyto čokolády nejsou jen chutné, ale i prospěšné pro vaše zdraví!

Koukni...  Migréna: Příčiny, symptomy a léčba

Čokoláda a srdeční choroby

Mnoho lidí se bojí, že čokoláda zvyšuje riziko srdečních chorob. Ale jak už jsem zmínila, opak může být pravdou. Flavonoidy v čokoládě totiž pomáhají chránit naše srdce. Tím, že zlepšují průtok krve a snižují krevní tlak, můžou snižovat riziko srdečních chorob.

Samozřejmě to neznamená, že byste měli začít jíst čokoládu po kilech. Jako vždy platí, že všeho s mírou. Ale pokud si občas dopřejete kousek kvalitní čokolády, může to být pro vaše srdce přínosem.

Čokoláda a naše nálada

Dalším důvodem, proč čokoládu milujeme, je její schopnost zlepšit naši náladu. Theobromin, který je v čokoládě přítomen, působí na náš nervový systém a stimuluje ho. To znamená, že se po kousku čokolády cítíme více energičtí a méně unavení. Navíc čokoláda podporuje tvorbu hormonů štěstí, což znamená, že se po ní cítíme šťastnější a uvolněnější.

Je ale dobré si uvědomit, že i když čokoláda může zlepšit naši náladu, neměli bychom se na ni spoléhat jako na jediný způsob, jak si doplnit energii nebo zlepšit náladu. Zdravý životní styl, dostatek pohybu a vyvážená strava jsou stále klíčem k tomu, abychom se cítili dobře dlouhodobě.

A co čokoláda pro děti?

A co naše děti? Měly by jíst čokoládu? Osobně si myslím, že není nic špatného na tom, když děti čas od času dostanou kousek kvalitní čokolády. Samozřejmě, že všeho s mírou.

Je důležité vybrat čokoládu s vysokým obsahem kakaa a bez zbytečných přidaných cukrů. Mléčné a bílé čokolády nejsou tou nejlepší volbou, protože obsahují hodně cukru a málo kakaa, což znamená, že z jejich konzumace naše děti nemají žádné zdravotní benefity.

Doporučuji tedy dětem podávat spíše hořkou čokoládu, i když v menším množství. U nás doma máme pravidlo – sladkosti jen o víkendu, a i tak se snažíme sahat po těch kvalitních. Tím děti učíme, že i když si můžeme občas něco dopřát, nemusíme to přehánět.

Koukni...  Sladké tajemství čokolády: Oslavte její mezinárodní den!

Jaký je tedy čokoládový verdikt?

Abych to shrnula – čokoláda nemusí být vůbec nezdravá, pokud si vybereme správně. Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa je nejen lahodná, ale může mít i pozitivní vliv na naše zdraví. Zlepšuje funkci cév, snižuje krevní tlak, pomáhá udržet hladinu cholesterolu v rovnováze a navíc nám dokáže spravit náladu.

Pokud si tedy dopřejete kousek kvalitní čokolády, nemusíte mít výčitky. Stačí si vybírat čokoládu s alespoň 70 % kakaa a vyhýbat se těm, které jsou plné přidaných cukrů a tuků. A co víc, pokud ji jíte s mírou, můžete z ní dokonce získat zdravotní benefity!

Notino

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem či zkušeností