Pneumatiky jsou jednou z nejdůležitějších součástí každého auta a výběr těch správných může mít zásadní vliv na bezpečnost, jízdní komfort i spotřebu paliva. Toto téma mě osobně velmi zajímá, a tak jsem se rozhodl podívat blíže na čínské pneumatiky – jejich kvalitu, výhody i nevýhody a jak si stojí v porovnání s konkurencí. Přeci jen, dnes je z číny téměř vše, tak jak jsou na tom s pneu. V obsahu najdete nejen informace o různých značkách čínských pneumatik dostupných na českém trhu, ale také o tom, jak vybírat pneumatiky a na co si dát pozor.

Proč jsou čínské pneumatiky tak populární?

Jedním z hlavních důvodů, proč se čínské pneumatiky stále častěji objevují na českém trhu, je samozřejmě jejich nízká cena. Na trhu najdete pneumatiky za zlomkovou cenu ve srovnání s evropskými nebo japonskými výrobci. V době, kdy se vše zdražuje, mohou čínské pneumatiky vypadat jako atraktivní řešení, zejména pro řidiče, kteří potřebují levnou sadu pneumatik a nevyžadují špičkovou kvalitu.

Čínští výrobci se zaměřují na masovou produkci, díky čemuž dokážou snižovat výrobní náklady. Pneumatiky vyráběné v Číně často používají technologie větších značek, které jsou však v některých případech pouze zjednodušenými kopiemi originálů. Levné pracovní síly a nižší náklady na materiály přispívají k tomu, že čínské pneumatiky jsou cenově dostupné.

Historie a vývoj čínských pneumatik

Čínský průmysl pneumatik má relativně krátkou historii ve srovnání s evropskými a americkými konkurenty, ale během posledních dvaceti let došlo k rapidnímu rozvoji. Například společnost Sailun, která je jedním z největších čínských výrobců pneumatik, byla založena teprve v roce 2002. Tento a další výrobci se původně zaměřovali na produkci levných pneumatik pro rozvojové trhy, ale postupně se jim podařilo proniknout i do Evropy a Severní Ameriky.

Dnes se čínští výrobci snaží zlepšit kvalitu svých produktů a spolupracují s renomovanými evropskými testovacími organizacemi. Mnoho čínských značek se pyšní certifikacemi jako ISO9001 (řízení kvality) nebo CCC (nejvyšší čínský certifikát kvality).

Jaká je kvalita čínských pneumatik?

Když jde o kvalitu, čínské pneumatiky se za poslední roky výrazně zlepšily. Na evropském trhu musí všechny pneumatiky splňovat přísné bezpečnostní standardy, což znamená, že i ty nejlevnější pneumatiky musí projít testy týkajícími se brzdného výkonu, trakce a hlučnosti. Někteří čínští výrobci dokonce spolupracují s prestižními evropskými testovacími laboratořemi, aby zajistili, že jejich pneumatiky splňují normy.

Koukni...  Bodový systém dopravních přestupků: Pokuty přehledně

Nicméně i přes tento pokrok stále zaostávají za zavedenými značkami, zejména pokud jde o ovladatelnost, životnost a brzdnou dráhu. Například v testech německé společnosti ADAC z roku 2022 se čínské pneumatiky umístily často na spodních příčkách, zejména pokud jde o jízdu na mokré vozovce. Zatímco prémiové pneumatiky mohou dosáhnout brzdné dráhy na mokru kolem 25 metrů, některé čínské pneumatiky potřebovaly více než 30 metrů.

Výhody čínských pneumatik

  • Cena: Hlavní výhoda čínských pneumatik je jejich nízká cena. Mnoho řidičů si nemůže dovolit drahé prémiové pneumatiky, a proto sahají po čínských alternativách, které jim nabízejí základní bezpečnostní parametry.
  • Dostupnost: Čínské pneumatiky jsou široce dostupné a najdete je u většiny prodejců pneumatik v ČR.
  • Certifikace: I když jsou levné, mnoho čínských pneumatik nese evropské a světové certifikáty, které garantují určitou úroveň bezpečnosti a kvality.

Nevýhody čínských pneumatik

  • Valivý odpor: Pneumatiky z Číny často vykazují vyšší valivý odpor, což může mít za následek vyšší spotřebu paliva.
  • Brzdná dráha: Jak už bylo zmíněno, čínské pneumatiky mají často horší brzdnou dráhu, zejména na mokru.
  • Opotřebení: Čínské pneumatiky mají obvykle kratší životnost než prémiové značky, což znamená, že budete muset častěji měnit sadu pneumatik.

Alternativa k čínským pneumatikám

Pokud chcete ušetřit a zároveň si udržet vyšší kvalitu, můžete se zaměřit na pneumatiky se starším DOT (datum výroby). Tyto pneumatiky jsou často o několik let starší, ale stále zcela nové a kvalitní. Starší DOT pneumatiky mohou nabídnout výborný poměr cena/výkon, pokud najdete správnou velikost a typ pro vaše auto.

Další možností je poohlédnout se po levnějších evropských značkách, které nabízejí vyšší kvalitu než čínské pneumatiky, ale za dostupnější ceny než prémioví výrobci. Značky jako Barum nebo Matador nabízejí slušné produkty za rozumnou cenu.

Pro koho nejsou čínské pneumatiky vhodné?

Čínské pneumatiky nejsou vhodné pro řidiče, kteří najíždějí desítky tisíc kilometrů ročně nebo často jezdí v náročných podmínkách. Pokud například často jezdíte po dálnici nebo na mokrých či zasněžených silnicích, měli byste investovat do kvalitnějších pneumatik, které vám zajistí lepší brzdnou dráhu, ovladatelnost a nižší hlučnost.

Koukni...  BMW XM: SUV pro ty, kteří chtějí být výjimeční

Značky s vysokým valivým odporem navíc mohou zvýšit spotřebu paliva, což se z dlouhodobého hlediska může negativně promítnout do vašich nákladů na provoz auta.

Pro koho mohou být čínské pneumatiky řešením?

Na druhé straně, pokud jezdíte jen málo a většinou v klidném tempu, čínské pneumatiky mohou být přijatelným řešením. Pro řidiče, kteří nepotřebují špičkový výkon a hledají způsob, jak ušetřit, mohou čínské pneumatiky nabídnout solidní bezpečnost a pohodlí.

Pokud jste řidičem, který jezdí hlavně po městě, za dobrého počasí a dává přednost klidné jízdě, čínské pneumatiky mohou být rozumnou volbou. Je však důležité si uvědomit, že výběr pneumatik by měl vždy reflektovat styl jízdy a podmínky, ve kterých se pohybujete.

Testy čínských pneumatik

Čínské pneumatiky se v posledních letech častěji objevují v nezávislých testech, například od německého ADAC, který je jedním z nejprestižnějších testovacích institutů na světě. Z těchto testů vyplývá, že čínské pneumatiky sice splňují základní bezpečnostní kritéria, ale v porovnání s prémiovými značkami se často umisťují na spodních příčkách.

Například při testování zimních pneumatik na mokré vozovce dosáhla nejlepší čínská pneumatika brzdné dráhy o 10 % delší než průměrná evropská pneumatika. To může znamenat rozdíl mezi zastavením včas a nehodou v kritických situacích.

Jak vybrat vhodnou pneumatiku?

Při výběru pneumatik je důležité zaměřit se na několik klíčových parametrů:

Hlučnost: Pneumatiky s nižší hlučností zajišťují tišší a pohodlnější jízdu.

Valivý odpor: Tento parametr ovlivňuje spotřebu paliva. Pneumatiky s nižším valivým odporem mohou ušetřit palivo a snížit vaše provozní náklady.

Přilnavost na mokru: Toto je jeden z nejdůležitějších faktorů pro bezpečnost. Pneumatiky s dobrou přilnavostí na mokré vozovce mají kratší brzdnou dráhu a zajišťují lepší ovladatelnost.

Výhody a nevýhody čínských pneumatik v různých podmínkách

  • Suché silnice: Na suchých silnicích mohou čínské pneumatiky nabídnout solidní výkon. Jejich nižší cena může být v tomto případě ospravedlněná, protože rozdíly ve výkonu nejsou tak patrné.
  • Mokré silnice: Zde začínají problémy. Čínské pneumatiky mají často delší brzdnou dráhu a horší přilnavost.
  • Sněhové a zledovatělé povrchy: Pokud jezdíte v zimě často na zasněžených silnicích, doporučuji investovat do kvalitnějších pneumatik. Čínské pneumatiky mívají problémy s přilnavostí a rychlejším opotřebením v extrémních podmínkách.

Tipy na údržbu pneumatik

Správná údržba pneumatik může výrazně prodloužit jejich životnost. Zde je několik tipů, jak se o pneumatiky starat:

Koukni...  Auta z EU jsou v USA o 30% levnější než v ČR

Hloubka dezénu: Hloubka dezénu by měla být minimálně 1,6 mm, ale pro optimální bezpečnost se doporučuje měnit pneumatiky, když dosáhnou 3 mm u letních a 4 mm u zimních pneumatik.

Kontrola tlaku: Pravidelně kontrolujte tlak v pneumatikách. Příliš nízký nebo vysoký tlak může způsobit nerovnoměrné opotřebení a snížit bezpečnost.

Rotace pneumatik: Každých 10 000 km byste měli prohodit přední a zadní pneumatiky, aby se opotřebovávaly rovnoměrně.

Značky čínských pneumatik dostupné v ČR

Na českém trhu je několik čínských značek pneumatik, které si postupně získávají popularitu. Mezi ně patří:

  1. Linglong
    Jeden z největších čínských výrobců pneumatik, který své produkty prodává ve více než 180 zemích. Linglong investuje do výzkumu a vývoje, aby zlepšil kvalitu svých pneumatik a zaměřuje se také na ekologicky šetrné produkty.
  2. Goodride
    Goodride je dalším významným výrobcem, který nabízí široké portfolio pneumatik od osobních vozů až po kamiony. Jsou cenově dostupné a splňují základní bezpečnostní normy, což z nich dělá populární volbu.
  3. Doublestar
    Doublestar se zaměřuje na výrobu pneumatik pro osobní a užitkové vozy. Značka se pyšní využíváním moderních technologií a soustředí se na zlepšení bezpečnosti svých produktů.
  4. Maxxis
    Maxxis je známý především ve světě motocyklových pneumatik, ale vyrábí i pneumatiky pro osobní vozy. Má dlouhou historii a jeho produkty jsou na českém trhu stále oblíbenější.
  5. Nankang
    Značka Nankang je oblíbená zejména mezi fanoušky tuningu a sportovních vozů. Nabízí pneumatiky, které jsou cenově dostupné a přitom poskytují relativně dobrý výkon.

Rozdíl v cenách na naši Teslu Y – 20″ kola 255/40

Pro představu jaký je rozdíl v cenách prémiových pneu a čínských uvedu na jednom z našich aut.

Na Tesle máme Pirelli P Zero 255/40 R20 101 Y XL AO Letní – cena 20.000 Kč za sadu 4 ks

V případě čínských pneumatik od výrobce Linglong GRIP MASTER C/S XL 255/40 R20 W ( jen do 270 km/h) – cena 8.000 Kč za sadu 4 ks.

Na závěr

Čínské pneumatiky mohou být vhodnou volbou pro řidiče, kteří hledají levnou alternativu a nepožadují špičkový výkon. Je však důležité vědět, že tyto pneumatiky mají své limity, zejména pokud jde o brzdnou dráhu, přilnavost a životnost.

Pokud často jezdíte, investice do kvalitnějších pneumatik se vyplatí. Prémiové pneumatiky vám zajistí lepší jízdní vlastnosti, úsporu paliva a především vyšší bezpečnost na silnici.

Ale pokud jezdíte méně a potřebujete ušetřit, mohou čínské pneumatiky představovat zajímavou alternativu, pokud víte, co od nich očekávat.

Prověření VIN a historie vozidla CEBIA

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem, recenzí či zkušeností