Francie je jedna z nejpopulárnějších turistických destinací na světě a to z dobrého důvodu. S ohromující krajinou, bohatou historií, výjimečnou kulturou a vynikající kuchyní nabízí nespočet důvodů, proč si vybrat právě ji pro svou dovolenou. Ať už jste milovník umění a historie, gurmán, nebo hledáte relaxaci na krásných plážích, Francie má pro každého něco.

Začněme tím, co dělá Francii tak unikátní. Země je známá svými ikonickými památkami jako Eiffelova věž, zámky na Loiře a Mont Saint-Michel. Každý koutek Francie má své vlastní jedinečné kouzlo, od živých uliček Paříže až po malebná městečka Provence a vinice v Bordeaux.

Kromě toho, Francie nabízí širokou škálu přírodních krás. Můžete se procházet po levandulových polích v Provence, relaxovat na plážích Francouzské riviéry nebo obdivovat úchvatné vrcholy Alp. Ať už preferujete aktivní dovolenou plnou turistiky a cyklistiky, nebo klidné procházky a posezení u sklenky vína, v této zemi najdete přesně to, co hledáte.

Francie je také domovem mnoha kulturních festivalů a akcí, které přitahují návštěvníky z celého světa. Mezi nejznámější patří filmový festival v Cannes, Tour de France nebo slavnosti v Avignonu. Místní kuchyně je pak kapitolou sama pro sebe – od vyhlášených francouzských vín a sýrů, přes čerstvé mořské plody až po lahodné pečivo a dezerty.

1. Paříž

Paříž, hlavní město Francie, je jedním z nejnavštěvovanějších měst na světě a nabízí nespočet zážitků pro každého cestovatele. Paříž je synonymem pro romantiku, kulturu a umění. Pojďme se podívat na to, co všechno můžete v tomto úžasném městě zažít.

Eiffelova věž a další ikonické památky Paříže

Eiffelova věž je pravděpodobně nejznámější památkou nejen Paříže, ale celé Francie. Postavená v roce 1889 pro světovou výstavu, dnes nabízí úžasný výhled na město z výšky 324 metrů. Můžete se vydat nahoru výtahem nebo po schodech a užít si panoramatický výhled na Paříž.

Eiffelova věž v Paříži při západu slunce. Na obrázku je Eiffelova věž, která dominuje centru Paříže a je zalitá zlatavým světlem zapadajícího slunce. V pozadí jsou vidět střechy pařížských budov a hustá zeleň parků. Obloha je poseta dramatickými mraky, které dodávají scéně jedinečnou atmosféru. Celkový pohled je klidný a zároveň majestátní, zachycující kouzlo a eleganci Paříže.
Eiffelova věž v Paříži

Dalšími ikonickými památkami jsou katedrála Notre-Dame, známá díky románu Victora Huga, a bazilika Sacré-Cœur, která se nachází na vrcholu kopce Montmartre. Obě tyto památky nabízejí nejen úchvatnou architekturu, ale také nádherné výhledy na město.

Muzea a galerie v Paříži

Paříž je domovem mnoha světově proslulých muzeí. Louvre, největší a nejnavštěvovanější muzeum na světě, ukrývá tisíce uměleckých děl, včetně slavné Monny Lisy a sochy Venuše Mélské. Pokud jste milovníky impresionismu, určitě navštivte Musée d’Orsay, kde najdete díla od Moneta, Van Gogha a dalších mistrů.

Pro moderní umění zamiřte do Centre Pompidou, které zaujme nejen svými sbírkami, ale i unikátní architekturou. Pokud máte rádi menší a méně přeplněná muzea, navštivte Musée Rodin nebo Musée de l’Orangerie.

Gastronomická scéna

Paříž je rájem pro gurmány. Od tradičních francouzských bister až po michelinské restaurace, ve městě najdete vše, co si vaše chuťové buňky mohou přát. Vyzkoušejte tradiční francouzské pokrmy jako jsou kachní prsa, escargots (šneci) nebo foie gras.

Nezapomeňte také ochutnat pařížské pečivo a sladkosti – croissanty, macarons a čerstvé bagety jsou zde samozřejmostí.

Pokud rádi experimentujete, navštivte některý z trhů, jako je Marché d’Aligre nebo Marché des Enfants Rouges, kde můžete ochutnat místní speciality a nakoupit čerstvé suroviny.

Nákupy a móda v Paříži

Paříž je světovou metropolí módy. Ulice Champs-Élysées je domovem luxusních obchodů a butiků, kde najdete nejnovější kolekce od předních návrhářů. Pokud hledáte něco unikátního, zamiřte do čtvrti Le Marais, kde najdete malé butiky s jedinečnými módními kousky.

Pro milovníky vintage a second-hand obchodů je ideální oblast Saint-Ouen, kde se nachází slavný bleší trh Marché aux Puces de Saint-Ouen.

cestovní pojištění za polovinu od AXA
AXA cestovní pojištění

Speciální tipy pro návštěvníky

  1. Metro: Nejlepší způsob, jak se pohybovat po Paříži, je využít metro. Je rychlé, efektivní a pokrývá většinu města.
  2. Navigace: Pokud se chystáte navštívit více památek, zvažte koupi Paris Pass, který vám umožní vstup do více než 60 atrakcí a muzeí.
  3. Procházky: Nezapomeňte si udělat čas na procházky po městě, zejména po březích řeky Seiny, kde můžete obdivovat krásné mosty a historické budovy.

Paříž je městem, které si zaslouží být objevováno pomalu a s radostí. Ať už jste zde na víkend nebo na delší dobu, vždy najdete něco nového a inspirujícího.


2. Provence

Provence, nacházející se na jihovýchodě Francie, je regionem, který okouzluje svou přírodní krásou, historickými městy a bohatou kulturou. Provence je známá svými levandulovými poli, malebnými vesnicemi a vinařskými oblastmi. Pojďme se podívat, co všechno tato úchvatná část Francie nabízí.

Krásná příroda a levandulová pole v Provence

Jedním z nejikoničtějších obrazů Provence jsou rozlehlá levandulová pole, která kvetou od konce června do začátku srpna. Nejkrásnější levandulová pole najdete v oblasti Plateau de Valensole, kde se táhnou až k horizontu a poskytují nezapomenutelné panoramatické výhledy.

Levandule není jen okrasou, ale také důležitou součástí místního hospodářství – můžete navštívit destilérny a nakoupit levandulové produkty přímo od výrobců.

Historická města (Avignon, Aix-en-Provence)

Avignon, jedno z nejvýznamnějších historických měst v Provence, je známý svým impozantním papežským palácem, který sloužil jako rezidence papežů v 14. století. Každý červenec se zde koná slavný divadelní festival, který přitahuje umělce a návštěvníky z celého světa.

Město je také obklopeno středověkými hradbami, které poskytují nádherný výhled na řeku Rhônu.

Aix-en-Provence je další perla tohoto regionu. Je známé svými elegantními bulváry, historickými fontánami a jako rodiště slavného malíře Paula Cézanna. Projděte se po Cours Mirabeau, hlavní třídě lemované stromy a kavárnami, a navštivte trhy plné čerstvých místních produktů.

Kulturní festivaly v Provence

Provence je domovem mnoha kulturních festivalů, které slaví místní tradice a umění. Kromě zmíněného festivalu v Avignonu můžete navštívit festivaly jako Fête de la Lavande, slavnost levandule v Saultu, nebo Festival de Piano v La Roque-d’Anthéron, který je jedním z nejprestižnějších klavírních festivalů na světě.

Vinařství a gastronomie v Provence

Provence je také známá svými vynikajícími víny, zejména růžovými. Vinice jsou roztroušeny po celém regionu a nabízejí degustace a prohlídky, kde se můžete dozvědět více o výrobě vína a ochutnat místní odrůdy. Mezi nejznámější vinařské oblasti patří Châteauneuf-du-Pape a Côtes de Provence.

Gastronomie v Provence je ovlivněna středomořskou kuchyní. Ochutnejte tradiční pokrmy jako ratatouille, bouillabaisse (rybí polévka) nebo tapenádu z oliv. Trhy plné čerstvé zeleniny, ovoce, bylin a mořských plodů jsou srdcem každého města a vesnice.

Koukni...  Nejromantičtější místa pro žádost o ruku

Rady na výlety a procházky

Pro milovníky přírody a pěší turistiky je Provence rájem. Národní park Luberon nabízí nádherné trasy, které vedou přes kopce, lesy a starobylé vesnice. Dalším úchvatným místem je Verdon Gorge, často nazývaný evropský Grand Canyon, kde můžete podniknout pěší túry, plavit se na kajaku nebo si užít plavání v tyrkysové řece.

Pokud máte rádi procházky po městě, navštivte malebné vesničky jako Gordes, Roussillon nebo Moustiers-Sainte-Marie, které jsou známé svou krásnou architekturou a úchvatnými výhledy.

Provence je region, který nabízí nekonečné možnosti pro objevování a relaxaci. Je to místo, kde se můžete ponořit do historie, užít si přírodní krásy a vychutnat si skvělou kuchyni.

Další zastávkou na naší cestě po Francii je Francouzská Riviéra, která slibuje luxusní pobřeží a spoustu zábavy.


3. Francouzská Riviéra

Francouzská Riviéra, také známá jako Côte d’Azur, je jednou z nejluxusnějších a nejkrásnějších destinací ve Francii. Tato oblast se táhne podél středomořského pobřeží na jihovýchodě Francie a je známá svými nádhernými plážemi, luxusními letovisky a bohatým kulturním dědictvím. Pojďme se podívat, co vše můžete na Francouzské Riviéře zažít.

Malebný pohled na Francouzskou Riviéru ve Francii. V popředí jsou vidět rozkvetlé růžové květiny, které rámují výhled na azurové moře a písečnou pláž. V pozadí se rozprostírá město s barevnými budovami, které se vinou podél pobřeží a táhnou se do zelených kopců. Moře je plné kotvících lodí a jachet, což dodává scéně živý a prázdninový nádech. Obloha je modrá s několika dramatickými mraky a slunečními paprsky, které prosvítají skrze ně a osvětlují celý výjev, čímž vytvářejí jasnou a svěží atmosféru.
Francouzská riviéra – dovolená ve Francii

Luxusní pobřeží (Nice, Cannes, Saint-Tropez)

Nice je jedním z největších měst na Riviéře a nabízí nádherné pláže, elegantní promenádu Promenade des Anglais a historické centrum s úzkými uličkami a trhy. Město je také domovem mnoha muzeí, včetně Musée Matisse a Musée Marc Chagall, kde můžete obdivovat díla těchto slavných umělců.

Cannes je známé především svým filmovým festivalem, který se každoročně koná v květnu a přitahuje celebrity z celého světa. Kromě festivalu nabízí Cannes také krásné pláže, luxusní hotely a butiky. Procházka po bulváru La Croisette je must-do aktivitou, kde můžete obdivovat paláce a exkluzivní obchody.

Saint-Tropez, původně rybářská vesnice, se stalo synonymem pro luxus a glamur. Přístav je plný jachet a město je známé svým nočním životem, plážemi a exkluzivními kluby. Pláž Pampelonne je jednou z nejznámějších a nejkrásnějších pláží v této oblasti.

Pláže a aktivity u moře Francouzská Riviéra

Francouzská Riviéra je známá svými nádhernými plážemi, které nabízejí vše od luxusních plážových klubů až po klidné a odlehlé zátoky. Pláže v Nice jsou oblázkové, zatímco v Cannes a Saint-Tropez najdete zlatý písek. Kromě opalování a plavání můžete vyzkoušet různé vodní sporty, jako je potápění, windsurfing nebo jachting.

Jedním z nejkrásnějších míst na Riviéře je Cap Ferrat, kde můžete podniknout procházky po nádherných pobřežních stezkách a užívat si úchvatné výhledy na moře.

Dalším skvělým místem pro výlety je ostrov Porquerolles, který je součástí národního parku a nabízí úchvatné pláže a cyklistické trasy.

cestovní pojištění za polovinu od AXA
AXA cestovní pojištění

Noční život a zábava Francouzská Riviéra

Francouzská Riviéra je známá svým živým nočním životem. V Cannes najdete mnoho barů, klubů a kasin, kde můžete tančit a bavit se až do rána. Saint-Tropez je domovem některých z nejexkluzivnějších nočních klubů na světě, jako je Les Caves du Roy, kde se scházejí celebrity a elita.

Nice nabízí také skvělou zábavu, od elegantních koktejlových barů po živou hudbu v místních klubech. Pokud máte rádi hazardní hry, navštivte Casino Barrière v Nice nebo slavné Casino de Monte-Carlo v Monaku, které je jen krátkou jízdou od Riviéry.

Možnosti výletů do okolí

Kromě hlavních měst a pláží Francouzské Riviéry nabízí mnoho dalších zajímavých míst k návštěvě. Jedním z nich je Eze, malebná vesnice na vrcholu kopce s úchvatnými výhledy na pobřeží. Vesnice je známá svými úzkými uličkami, květinovými zahradami a parfumerií Fragonard, kde se můžete seznámit s procesem výroby parfémů.

Dalším skvělým výletem je návštěva Monaka, malého knížectví známého svým luxusem a glamurem. Kromě kasina Monte-Carlo můžete navštívit Oceanografické muzeum, knížecí palác a nádherné zahrady.

Praktické tipy a rady Francouzská Riviéra

  1. Doprava: Nejlepší způsob, jak se pohybovat po Francouzské Riviéře, je vlakem nebo autem. Vlaky jsou rychlé a pohodlné, zatímco auto vám poskytne větší flexibilitu při objevování odlehlých pláží a vesnic.
  2. Ubytování: Pro luxusní zážitek můžete zvolit některý z prestižních hotelů v Cannes nebo Saint-Tropez. Pokud hledáte něco více autentického, zkuste menší rodinné hotely nebo pronájem vily v malebné vesnici.
  3. Čas návštěvy: Nejlepší období pro návštěvu je od května do září, kdy je počasí teplé a slunečné. Pokud chcete vyhnout davům, zvažte návštěvu v září nebo říjnu.

Francouzská Riviéra je skutečným rájem na zemi, kde můžete kombinovat luxus, kulturu a přírodní krásy. Ať už hledáte relaxaci na pláži, noční zábavu nebo kulturní zážitky, tato oblast vám poskytne vše, co si přejete.

Další zastávkou na naší cestě je Loire Valley, známé svými nádhernými zámky a krásnou krajinou.


4. Loire Valley

Loire Valley, známé také jako údolí Loiry, je oblastí ve střední Francii, která je proslulá svými nádhernými zámky, malebnými vesnicemi a úchvatnou přírodou. Tato oblast je často nazývána “zahradou Francie” a je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Pojďme prozkoumat, co všechno tento kouzelný region nabízí.

Zámky na Loiře (Château de Chambord, Château de Chenonceau)

Údolí Loiry je domovem více než 300 zámků, které se pyšní nádhernou architekturou, bohatou historií a krásnými zahradami. Mezi nejznámější patří Château de Chambord, který je největším zámkem v oblasti. Tento renesanční zámek, postavený na příkaz krále Františka I. v 16. století, je impozantní svou velikostí a komplikovanou architekturou.

Návštěvníci mohou prozkoumat více než 400 místností, obdivovat spirálovité schodiště navržené Leonardem da Vincim a procházet se po rozsáhlém parku, který obklopuje zámek.

Dalším významným zámkem je Château de Chenonceau, který se klene přes řeku Cher. Tento zámek, známý také jako “zámek dam”, byl postaven v 16. století a je proslulý svými nádhernými zahradami a galerií, která překlenuje řeku.

Zámek má bohatou historii spojenou s významnými ženami, které ho vlastnily a upravovaly, včetně Diany de Poitiers a Kateřiny Medicejské.

Krásné vesnice a města Loire Valley

Loire Valley není jen o zámcích. Region je posetý krásnými vesnicemi a městy, které stojí za návštěvu. Amboise je jedním z nich, známé svým královským zámkem a jako poslední bydliště Leonarda da Vinciho. Můžete navštívit Clos Lucé, kde Leonardo strávil poslední roky svého života, a prozkoumat jeho pracovnu a vynálezy.

Další malebnou vesnicí je Montsoreau, která se nachází na břehu Loiry a je považována za jednu z nejkrásnějších vesnic ve Francii. Vesnice je známá svým zámkem a úzkými uličkami lemovanými květinami a historickými domy.

Vinařství a místní kuchyně Loire Valley

Loire Valley je také významnou vinařskou oblastí, která produkuje některá z nejlepších vín ve Francii. Oblast je známá zejména svými bílými víny, jako jsou Sancerre a Pouilly-Fumé, ale také červenými a růžovými víny.

Koukni...  Letenky z Prahy do Barcelony: Doba letu, cena letenek a Tipy

Mnoho vinic nabízí prohlídky a degustace, kde se můžete seznámit s procesem výroby vína a ochutnat místní speciality.

Gastronomie v Loire Valley je ovlivněna bohatstvím místních surovin. Tradiční pokrmy zahrnují rillettes (masová paštika), tarte Tatin (obrácený jablečný koláč) a kozí sýr, který je v této oblasti velmi populární. Na místních trzích můžete nakoupit čerstvé ovoce, zeleninu, sýry a další delikatesy.

cestovní pojištění za polovinu od AXA
AXA cestovní pojištění

Kulturní a historické zajímavosti

Kromě zámků nabízí Loire Valley mnoho dalších kulturních a historických památek. Navštivte například město Tours, které je známé svým nádherným katedrálním komplexem a živým centrem plným kaváren a obchodů. Dalším zajímavým místem je Orléans, město spojené s Janou z Arku, které nabízí mnoho muzeí a historických památek.

Pro milovníky umění a historie je tu také mnoho menších muzeí a galerií, které představují regionální umění a řemesla. Například Musée des Beaux-Arts v Tours má bohatou sbírku obrazů, soch a uměleckých předmětů.

Tipy na cestování a ubytování Loire Valley

  1. Doprava: Nejlepší způsob, jak prozkoumat Loire Valley, je autem, což vám umožní navštívit více zámků a vesnic ve vašem vlastním tempu. Většina měst a zámků má dobré silniční spojení a parkování je obvykle snadné.
  2. Ubytování: Pro autentický zážitek doporučuji zůstat v některém z historických zámků nebo venkovských statků, které byly přeměněny na hotely. Můžete také zvolit rodinné penziony nebo moderní hotely v hlavních městech.
  3. Čas návštěvy: Nejlepší období pro návštěvu je na jaře nebo na podzim, kdy je počasí příjemné a turistické atrakce nejsou přeplněné. Letní měsíce mohou být velmi rušné, zejména u hlavních zámků.

Loire Valley je region, který vás okouzlí svou historií, kulturou a přírodní krásou. Ať už jste milovník zámků, vína nebo hledáte klidnou dovolenou na venkově, Loire Valley vám poskytne nezapomenutelné zážitky.

Další destinací na naší cestě po Francii je Bordeaux, slavná vinařská oblast a město plné elegance a historie.


5. Bordeaux

Bordeaux je jednou z nejvýznamnějších vinařských oblastí světa a zároveň nádherné město plné historie a kultury. Nachází se v jihozápadní Francii, toto regionální hlavní město je známé nejen svými vynikajícími víny, ale také krásnou architekturou a bohatou gastronomií. Pojďme se podívat na to, co vše můžete v Bordeaux a jeho okolí objevit.

Vinařská oblast a nejlepší vína Bordeaux

Bordeaux je světově proslulé svými vinicemi a vínem. Oblast je rozdělena do několika podregionů, z nichž každý produkuje jedinečné vína. Mezi nejznámější patří Médoc, Saint-Émilion, Pomerol a Graves.

Tato oblast je domovem více než 7 000 vinařství a produkuje některá z nejprestižnějších vín na světě, jako jsou Château Margaux, Château Lafite Rothschild a Château Latour.

Můžete navštívit mnoho vinařství, která nabízejí prohlídky a degustace. Některá vinařství mají historické sklepy a krásné zámky, kde se dozvíte o historii výroby vína a můžete ochutnat jejich nejlepší produkty.

Mezi oblíbené trasy patří Route des Châteaux v Médocu nebo návštěva středověkého města Saint-Émilion, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

cestovní pojištění za polovinu od AXA
AXA cestovní pojištění

Historické památky Bordeaux a moderní architektura

Bordeaux je město s bohatou historií a nádhernou architekturou. Historické centrum města je zapsáno na seznamu UNESCO a je plné krásných budov z 18. století. Place de la Bourse je jedním z nejznámějších náměstí v Bordeaux a je obklopené elegantními budovami a zrcadlovým bazénem, který vytváří úchvatné reflexe.

Další významnou památkou je katedrála Saint-André, která byla postavena v 11. století a je jedním z největších kostelů ve Francii. Vedle katedrály se nachází věž Pey-Berland, odkud se můžete pokochat nádherným výhledem na město.

Bordeaux není jen o historii, ale také o moderní architektuře. La Cité du Vin je futuristická budova, která nabízí interaktivní expozice o víně a vinařství. Tato budova sama o sobě je architektonickým skvostem a nabízí úžasné výhledy na město a řeku Garonnu.

Bordeaux gastronomie a restaurace

Bordeaux je rájem pro milovníky jídla a vína. Město je plné vynikajících restaurací, bister a trhů, kde můžete ochutnat místní speciality. Typické pokrmy zahrnují entrecôte à la bordelaise (hovězí steak v červeném víně), canelés (malé karamelizované pečivo) a čerstvé mořské plody.

Navštivte Marché des Capucins, jeden z nejstarších a největších trhů ve městě, kde můžete nakoupit čerstvé ovoce, zeleninu, sýry a další místní produkty. Pro vysoce kvalitní gastronomický zážitek doporučuji některou z michelinských restaurací, které nabízí inovativní a tradiční francouzskou kuchyni.

Možnosti výletů (Dune of Pilat, Arcachon)

Pokud chcete prozkoumat okolí Bordeaux, doporučuji návštěvu Dune of Pilat, nejvyšší písečné duny v Evropě. Tato impozantní duna, vysoká více než 100 metrů, nabízí úchvatné výhledy na Atlantický oceán a okolní lesy. Je to ideální místo pro turistiku, pikniky nebo paragliding.

Další skvělý výlet je do města Arcachon, které je známé svými krásnými plážemi a lagunami. Můžete zde ochutnat čerstvé ústřice, plavat v klidných vodách zálivu a procházet se po pobřežních stezkách.

Praktické informace Bordeaux a doporučení

  1. Doprava: Bordeaux má dobře fungující systém veřejné dopravy, včetně tramvají a autobusů. Pokud plánujete navštívit vinice, doporučuji pronájem auta nebo využití organizovaných výletů.
  2. Ubytování: Bordeaux nabízí širokou škálu ubytování, od luxusních hotelů po útulné penziony a boutique hotely. Pro autentický zážitek můžete zvolit ubytování v některém z okolních vinařství.
  3. Čas návštěvy: Nejlepší čas pro návštěvu Bordeaux je na jaře nebo na podzim, kdy je počasí příjemné a vinice jsou v plné kráse. Letní měsíce mohou být velmi teplé, ale také skvělým časem pro návštěvu pláží a pobřeží.

Bordeaux je město, které kombinuje nejlepší z francouzské kultury, historie a vína. Ať už jste milovník vína, historie nebo gastronomie, Bordeaux vám nabídne nezapomenutelné zážitky.

Další zastávkou na naší cestě po Francii je Normandie, region plný historických památek, nádherné přírody a bohaté kultury.


6. Normandie

Normandie je fascinující region na severu Francie, který je proslulý svou bohatou historií, malebnou krajinou a vynikající kuchyní. Tento region nabízí širokou škálu zážitků, od návštěvy historických bojišť a památek až po procházky po nádherných pobřežních stezkách. Pojďme se podívat, co všechno můžete v Normandii zažít.

Pobřežní útesy v Normandii, Francie, při slunečném dni. Na obrázku jsou vidět dramatické vápencové útesy, které se tyčí nad azurově modrým mořem. V popředí se nachází ikonická přírodní brána v útesu, která vytváří malebný pohled. Na vrcholu útesů se rozprostírá zelená krajina s vesnicemi a poli. Obloha je jasná a modrá, doplněná několika bílými oblaky, což umocňuje krásu a klid tohoto přírodního scenéria.
Normandie Francie

Historická místa (D-Day pláže, Mont Saint-Michel)

Normandie hraje klíčovou roli v historii 20. století, zejména díky operaci Overlord, známé jako D-Day, která se odehrála 6. června 1944. Návštěva D-Day pláží, jako jsou Omaha Beach, Juno Beach a Sword Beach, je nezapomenutelným zážitkem.

Koukni...  50 Nejzajímavějších míst v Evropě (1-10)

Muzea, památníky a hřbitovy v okolí těchto pláží poskytují hluboký vhled do událostí, které změnily průběh druhé světové války. Muzeum v Caen (Mémorial de Caen) je jedním z nejvýznamnějších muzeí, které dokumentují historii druhé světové války a D-Day.

Mont Saint-Michel je další ikonickou památkou Normandie. Tento středověký klášter se tyčí na skalnatém ostrově v ústí řeky Couesnon a je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Mont Saint-Michel je známý svou dramatickou polohou, kdy je při přílivu obklopen vodou a při odlivu přístupný po pevnině.

Procházka po úzkých uličkách, návštěva kláštera a obdivování výhledu z vrcholu je jedním z nejkrásnějších zážitků v Normandii.

Přírodní krása a národní parky Normandie

Normandie je domovem nádherných přírodních scenérií a národních parků. Národní park Cotentin a Bessin Marshes je rozlehlá oblast mokřadů, která nabízí úžasné možnosti pro pěší turistiku, cyklistiku a pozorování ptáků.

Dalším významným přírodním územím je oblast Alabastrového pobřeží (Côte d’Albâtre), která je známá svými strmými křídovými útesy a malebnými plážemi. Etretat je jedním z nejznámějších měst na tomto pobřeží, kde můžete obdivovat impozantní skalní formace a procházet se po útesových stezkách.

Místní kultura a festivaly

Normandie je bohatá na kulturní dědictví a místní tradice. Mnoho měst a vesnic pořádá různé festivaly a slavnosti, které slaví místní kulturu a historii.

Každoročně se v Normandii koná festival médií ve městě Deauville, který přitahuje mnoho návštěvníků z celého světa. Další významnou událostí je Festival Vikingů v Normandii, který připomíná vikingské kořeny regionu.

Gastronomie (sýry, cidre, mořské plody)

Normandie je známá svou vynikající kuchyní, která zahrnuje širokou škálu místních specialit. Region je proslulý svými sýry, jako jsou Camembert, Livarot a Pont-l’Évêque. Tyto sýry můžete ochutnat přímo v místních sýrárnách, kde se dozvíte více o tradičních postupech výroby.

Cidre (jablečný mošt) a calvados (jablečný brandy) jsou dalšími ikonickými produkty Normandie. Mnoho rodinných statků nabízí prohlídky a degustace, kde se můžete seznámit s procesem výroby těchto nápojů.

Mořské plody hrají také významnou roli v normandské kuchyni. Normandie je známá svými čerstvými ústřicemi, mušlemi a humry. Mnoho restaurací podél pobřeží nabízí skvělé mořské plody, které jsou připravovány podle tradičních receptů.

Doporučené trasy a výlety v Normandii

  1. Normandie a Bretaně: Tato trasa vás zavede z historického města Rouen, známého svou gotickou katedrálou a historickým centrem, přes malebné pobřeží Alabastrového pobřeží, až do bretaňského města Saint-Malo. Cestou můžete navštívit Mont Saint-Michel a obdivovat krásy normandského pobřeží.
  2. Vnitrozemí Normandie: Pokud máte rádi klidnější a přírodní prostředí, zamiřte do vnitrozemí Normandie, kde najdete krásné krajiny, lesy a historické vesnice. Navštivte města jako Bayeux, kde můžete vidět slavnou tapisérii, nebo Falaise, rodné město Viléma Dobyvatele.
  3. Gastronomická cesta: Pro milovníky jídla a pití je ideální trasa, která zahrnuje návštěvy místních sýrů, cidreries a rybářských vesnic. Tuto trasu můžete začít v oblasti Pays d’Auge, která je známá svou produkcí sýra a cidru, a pokračovat k pobřeží, kde si můžete vychutnat čerstvé mořské plody.

Normandie je region plný kontrastů a bohaté historie, který nabízí něco pro každého. Ať už vás zajímá historie, příroda, nebo místní kuchyně, Normandie vás určitě nezklame.

cestovní pojištění za polovinu od AXA
AXA cestovní pojištění

Na závěr

Francie je zemí, která nabízí nespočet zážitků a krás, ať už jste milovník historie, umění, přírody nebo gastronomie. Od pulsujícího života Paříže přes klidnou krásu Provence, luxusní pláže Francouzské Riviéry, historické zámky Loire Valley až po vinařský region Bordeaux a bohatou historii Normandie – každá část Francie má své jedinečné kouzlo.

Plánování dovolené ve Francii může být snadné a zábavné díky mnoha dostupným zdrojům a informacím. Ať už se rozhodnete prozkoumávat historické památky, ochutnávat nejlepší vína, nebo jen relaxovat na nádherných plážích, Francie vás nikdy nezklame.

Doufám, že jsem vám poskytla inspiraci a užitečné informace pro vaši cestu. Nezapomeňte si vychutnat každý okamžik a objevovat všechny skryté poklady, které Francie nabízí. Bon voyage a užijte si nezapomenutelnou dovolenou ve Francii!


Ať je vaše cesta do Francie plná krásných zážitků a krásných vzpomínek!

Nejčastější dotazy

Kdy je nejlepší čas na návštěvu Francie?

Nejlepší čas na návštěvu Francie závisí na tom, jaký typ dovolené preferujete. Jaro (duben až červen) a podzim (září a říjen) jsou ideální pro cestovatele, kteří chtějí užít mírného počasí a menšího počtu turistů.

Léto (červenec a srpen) je nejlepší pro návštěvu pláží a venkovských oblastí, ale mějte na paměti, že turistické destinace mohou být přeplněné. Zima je skvělá pro lyžování v Alpách a Pyrenejích.

Jaké jsou doporučené možnosti ubytování?

Francie nabízí širokou škálu ubytování, od luxusních hotelů až po útulné penziony a prázdninové domy. Ve městech jako Paříž, Nice nebo Bordeaux najdete mnoho mezinárodních hotelových řetězců, zatímco venkovské oblasti a malé města často nabízejí rodinné penziony a bed & breakfast. Pro autentický zážitek zkuste ubytování v historických zámcích nebo vinařských usedlostech.

Jak se nejlépe pohybovat po Francii?

Francie má rozsáhlý a efektivní systém veřejné dopravy. Ve městech je nejlepší způsob dopravy metro, tramvaje a autobusy. Pro cestování mezi městy jsou ideální rychlovlaky (TGV), které spojují většinu velkých měst. Pokud plánujete objevovat venkovské oblasti, doporučuji pronájem auta, což vám poskytne větší flexibilitu.

Jaká místa jsou vhodná pro rodiny s dětmi?

Francie nabízí mnoho aktivit a atrakcí vhodných pro rodiny s dětmi. Disneyland Paris je nejznámější rodinnou atrakcí, která přitahuje návštěvníky z celého světa. Další skvělou destinací je Puy du Fou, historický zábavní park, který nabízí fascinující představení a interaktivní zážitky. Na pobřeží jsou skvělé pláže, kde si děti mohou hrát a plavat, zatímco v Alpách a Pyrenejích můžete najít skvělé lyžařské areály vhodné pro rodiny.

Jaké jsou méně známé destinace ve Francii, které stojí za návštěvu?

Kromě známých turistických destinací jako Paříž nebo Nice, Francie nabízí mnoho skrytých pokladů, které stojí za návštěvu. Například region Auvergne je známý svou sopečnou krajinou a termálními lázněmi. Burgundsko je skvělé pro milovníky vína a klidné venkovské krajiny. Alsasko, s jeho malebnými vesnicemi a vinicemi, je ideální pro ty, kteří hledají autentický francouzský zážitek mimo hlavní turistické trasy.


Dovolená ve Francii – Hodnocení a zkušenosti

0,0
Vynikající0%
Velmi dobré0%
Průměrné0%
Špatné0%
Hrozné0%

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem či zkušeností