Polsko je destinace, která mě dokáže překvapit svou různorodostí. Od historických měst a malebných vesniček až po nádherné přírodní scenérie a moderní metropole. Polsko je zemí, která nabízí tolik možností pro každého cestovatele. Ať už máte rádi procházky po historických památkách, relaxaci na pláži, horskou turistiku nebo objevování moderní kultury a gastronomie, v Polsku si určitě přijdete na své.

Když přemýšlím o dovolené v Polsku, napadá mě spousta možností. Můžete se vydat do historického Krakova, kde na vás dýchne středověká atmosféra. Můžete prozkoumat dynamickou a pulzující Varšavu, která se neustále mění a modernizuje.

Nebo se můžete vydat na sever, kde vás čeká nádherné pobřeží Baltského moře a město Gdaňsk se svou bohatou historií. Pokud máte rádi přírodu, určitě vás uchvátí Mazury se svými jezery a nekonečnými možnostmi pro outdoorové aktivity. A pokud jste fanoušky horské turistiky, Tatry a Zakopané jsou pro vás jako stvořené.

Polsko je zemí, která je plná překvapení a kontrastů. Je to místo, kde se setkává historie s modernitou, příroda s kulturou a tradice s inovací. Věřím, že si zde každý najde to své a že vás tato krásná země nadchne stejně jako mě. Pojďme se tedy společně vydat na cestu po nejzajímavějších destinacích, které Polsko nabízí.

cestovní pojištění za polovinu od AXA
Cestovní pojištění AXA za 50%

1. Krakov

Krakov je město, které mě vždy dokáže okouzlit svou historií a atmosférou. Je to jedno z nejstarších a nejkrásnějších měst v Polsku, které bylo kdysi hlavním městem a dodnes si zachovalo svou historickou a kulturní významnost. Procházka po Krakově je jako cesta zpět v čase, kde na vás dýchne středověká atmosféra a kde každá ulice a náměstí má svůj příběh.

Historie města sahá až do 7. století, kdy zde vznikla první slovanská osada. Krakov byl po staletí centrem polské kultury, vědy a politiky. Byl také sídlem polských králů, což dodnes připomíná majestátní hrad Wawel, který se tyčí nad městem. Tento hrad je jedním z nejdůležitějších symbolů polské historie a stojí za to ho navštívit. Hradní komplex zahrnuje nejen královské komnaty, ale také katedrálu sv. Stanislava a sv. Václava, kde jsou pohřbeni polští králové.

Hlavní náměstí (Rynek Główny) v Krakově, Polsko, po dešti. V popředí jsou deštníky kaváren a restaurací, vlevo historická budova Sukiennice s arkádami, a vpravo Mariánský kostel s dvojitými věžemi. Na obloze jsou bílé mraky a létající ptáci.
Krakov – Polsko

Dalším neodmyslitelným symbolem Krakova je Rynek Główny, největší středověké náměstí v Evropě. Toto náměstí je srdcem města a místem, kde se setkávají místní i turisté. Dominantou náměstí je Sukiennice, historická tržnice, kde si můžete koupit suvenýry a místní řemeslné výrobky. Na náměstí také stojí Mariánský kostel s nádherným gotickým interiérem a slavnými oltářními deskami od Veita Stosse.

Krakov je také městem kultury a umění. Nachází se zde mnoho muzeí, galerií a divadel. Mezi nejvýznamnější patří Muzeum Narodowe, kde najdete bohatou sbírku polského umění, a Muzeum současného umění MOCAK, které představuje současné umělecké trendy. Krakov je také domovem Jagiellonské univerzity, jedné z nejstarších univerzit ve střední Evropě, která dodnes hraje důležitou roli v polském vzdělávání a vědě.

Nemůžu opomenout ani krakovskou gastronomii. Město je plné útulných kaváren, restaurací a barů, kde můžete ochutnat tradiční polské pokrmy. Doporučuji vyzkoušet pierogi, tradiční polské knedlíky, nebo zapiekanku, což je obdoba pizzy. A samozřejmě nesmíte vynechat tradiční polskou polévku žurek, která je připravována z kvásku a podává se často v chlebu.

Když jde o ubytování, Krakov nabízí širokou škálu možností. Od luxusních hotelů až po útulné penziony a hostely. Doporučuji se ubytovat v historickém centru, odkud budete mít všechny hlavní památky na dosah ruky.

Krakov je město, které si vás získá svou atmosférou, historií a kulturním bohatstvím. Je to místo, kam se vždy ráda vracím a kde se cítím jako doma. Pokud hledáte destinaci, která kombinuje historii, kulturu a přátelskou atmosféru, Krakov je tou správnou volbou.


2. Varšava

Varšava, hlavní město Polska, je místem, kde se historie snoubí s modernitou. Toto město, zničené během druhé světové války a následně pečlivě zrekonstruované, je živým důkazem polské odolnosti a schopnosti obnovy. Varšava je dynamické město, které neustále pulzuje životem, ať už se jedná o historické památky, moderní architekturu nebo bohatý kulturní život.

Varšava se skládá ze dvou hlavních částí – historické Staré Město a moderní centrum. Staré Město, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, bylo po válce pečlivě obnoveno podle původních plánů a dnes se pyšní malebnými uličkami, barevnými domy a impozantním Královským hradem. Na náměstí Rynek Starego Miasta můžete obdivovat sochu Sirény, symbol Varšavy, a užít si atmosféru, která je doslova nasáklá historií.

Moderní část města je domovem vysokých mrakodrapů, obchodních center a moderních budov, mezi nimiž vyniká Palác kultury a vědy. Tento monumentální stav, dar od Sovětského svazu, je jednou z nejvyšších budov v Polsku a nabízí úchvatný výhled na celé město. Varšava je také centrem podnikání a financí, což z ní činí důležitý ekonomický uzel v Evropě.

Kultura ve Varšavě je velmi rozmanitá a bohatá. Můžete navštívit nespočet muzeí, galerií a divadel. Muzeum varšavského povstání je jedním z nejdůležitějších muzeí, které připomíná hrdinný boj varšavských obyvatel proti nacistickému okupantovi během druhé světové války. Moderní umění můžete obdivovat v Muzeu moderního umění nebo ve varšavských galeriích, které představují díla polských i zahraničních umělců.

Noční život ve Varšavě je stejně pestrý jako její kultura. Město je plné barů, klubů a restaurací, kde můžete strávit příjemné večery. Varšava je známá svými trendy kavárnami a bistry, kde si můžete vychutnat šálek výborné kávy nebo ochutnat inovativní pokrmy od mladých a talentovaných šéfkuchařů. Doporučuji navštívit ulice Nowy Świat a Krakowskie Przedmieście, kde najdete mnoho podniků s autentickou atmosférou.

Koukni...  Grand Canyon: Přírodní zázrak a turistický ráj

Gastronomie ve Varšavě je kapitola sama o sobě. Město nabízí širokou škálu restaurací, od tradičních polských až po mezinárodní kuchyně. Varšava je také místem, kde se pořádají různé gastronomické festivaly a trhy, kde můžete ochutnat lokální speciality. Určitě ochutnejte bigos, tradiční polský guláš, nebo plněné zelné listy zvané gołąbki.

Pokud jde o ubytování, Varšava nabízí širokou škálu možností. Od luxusních hotelů v centru města až po útulné boutique hotely a apartmány. Díky dobře fungující veřejné dopravě se snadno dostanete do všech částí města, ať už se rozhodnete ubytovat kdekoli.

Varšava je městem, které mě vždy zaujme svou energií a dynamikou. Je to místo, kde můžete zažít historii i moderní životní styl, kde se setkávají tradice a inovace. Pokud hledáte destinaci, která nabízí bohatou kulturní scénu, zajímavé historické památky a moderní atmosféru, Varšava je tou pravou volbou.


3. Gdaňsk a pobřeží Baltského moře

Gdaňsk, perla Baltského moře, je jedním z nejkrásnějších a historicky nejvýznamnějších měst v Polsku. Toto přístavní město, které se nachází na severu země, je známé svou bohatou historií, krásnou architekturou a příjemným pobřežím. Gdaňsk je součástí tzv. Trojměstí, které zahrnuje také města Sopot a Gdyně, což dává návštěvníkům skvělou příležitost objevit více zajímavých míst během jedné dovolené.

Historie Gdaňsku je fascinující a sahá až do středověku. Město bylo důležitým členem Hanzy, středověkého obchodního spolku, a díky tomu zde vznikla bohatá a pestrá architektura. Dominantou města je Dlouhý trh (Długi Targ) s krásnými barevnými domy a Radniční věží, odkud je nádherný výhled na město. K nejvýznamnějším památkám patří také Mariánský kostel, největší cihlový kostel na světě, a Žuraw, historický přístavní jeřáb, který připomíná námořní minulost města.

Gdaňsk je také městem kultury. Najdete zde mnoho muzeí a galerií, které stojí za návštěvu. Mezi nejvýznamnější patří Muzeum Druhé světové války, které nabízí hluboký pohled na dějiny tohoto konfliktu z polské perspektivy, a Evropské centrum Solidarity, které připomíná hnutí Solidarita a jeho roli v pádu komunismu v Evropě. Umění milovníci by neměli vynechat Národní muzeum v Gdaňsku, které hostí bohatou sbírku uměleckých děl.

Když se chcete uvolnit a užít si přírodu, pobřeží Baltského moře nabízí krásné pláže a příjemná letoviska. Sopot je oblíbeným místem pro relaxaci s dlouhou písečnou pláží a známým molo, které je nejdelším dřevěným molem v Evropě. Gdyně je moderní přístavní město, které je známé svou moderní architekturou a bohatým kulturním životem. V létě se zde konají různé festivaly a koncerty, což přidává na atraktivitě této destinace.

Aktivní odpočinek je na pobřeží Baltského moře samozřejmostí. Můžete se vydat na plachtění, windsurfing, nebo si pronajmout kolo a projet se podél pobřeží. Milovníci přírody ocení návštěvu Slowinského národního parku, kde můžete vidět pohyblivé písečné duny, nebo prozkoumat přírodní rezervace v okolí.

Ubytování v Gdaňsku a okolí je velmi různorodé. Můžete si vybrat mezi luxusními hotely, rodinnými penziony nebo moderními apartmány. Doporučuji si rezervovat ubytování s výhledem na moře, což vám umožní si plně užít krásy pobřeží.

Gdaňsk a pobřeží Baltského moře jsou ideální destinací pro ty, kteří hledají kombinaci historie, kultury a přírodní krásy. Je to místo, kde můžete strávit aktivní dovolenou plnou zážitků a zároveň si užít klid a pohodu u moře. Pokud hledáte destinaci, která nabízí něco pro každého, Gdaňsk a jeho okolí vás určitě nezklamou.


4. Mazury a polská jezera

Mazury, známé také jako krajina tisíce jezer, jsou jedním z nejkrásnějších a nejpřírodnějších regionů v Polsku. Tento severovýchodní kout země je rájem pro milovníky přírody, vodních sportů a klidné dovolené uprostřed zeleně. Mazury jsou synonymem pro nádherná jezera, husté lesy a malebné vesnice, kde můžete uniknout od ruchu měst a zažít pravou pohodu.

Mazury jsou domovem více než 2 000 jezer, která jsou vzájemně propojena sítí řek a kanálů. Nejznámějšími a největšími jezery jsou Śniardwy a Mamry, kde můžete provozovat plachtění, kajakování nebo rybaření. Plachtění je zde obzvláště populární, a to nejen díky krásným vodním plochám, ale také díky dobrým podmínkám a možnostem proplouvání mezi jednotlivými jezery. Mnoho turistů sem přijíždí také kvůli cykloturistice, neboť region nabízí množství cyklostezek vedoucích malebnou krajinou.

Kromě vodních aktivit můžete v Mazurech objevovat také kulturní a historické památky. Navštivte například zříceninu hradu v Reszlu, který pochází ze 14. století, nebo pevnost Boyen v Giżycku, která byla postavena v 19. století. Historie regionu je bohatá a mnoho památek vám připomene jeho německé a pruské kořeny.

Mazury jsou také ideálním místem pro milovníky přírody. Můžete se vydat na pěší túru po jedné z mnoha turistických tras, které vás provedou krásnou krajinou plnou lesů, luk a mokřadů. Přírodní rezervace a národní parky, jako je Mazurský krajinný park, nabízí možnost pozorovat vzácné druhy ptáků a jiných živočichů v jejich přirozeném prostředí.

Gastronomie v Mazurech je ovlivněna místními surovinami a tradicemi. Můžete ochutnat čerstvé ryby z jezer, jako je štika nebo okoun, které jsou často podávány s místními bylinkami a zeleninou. Doporučuji také vyzkoušet regionální speciality, jako jsou plněné zelné listy zvané gołąbki nebo mazurské knedlíky. Místní trhy nabízejí čerstvé produkty od farmářů, což je skvělá příležitost pro ochutnání autentické mazurské kuchyně.

Koukni...  Luxusní dovolená na Bali: Tipy co dělat a kde se ubytovat ✈️

Ubytování v Mazurech je pestré a přizpůsobené různým preferencím. Můžete se ubytovat v luxusních rezortech s wellness centry, útulných penzionech nebo si pronajmout chatu přímo u jezera. Pro ty, kteří hledají opravdový kontakt s přírodou, jsou k dispozici i kempy a tábořiště.

Mazury jsou destinací, kde můžete načerpat energii, užít si krásy přírody a strávit kvalitní čas s rodinou nebo přáteli. Je to místo, kde se můžete věnovat aktivnímu odpočinku nebo jen relaxovat a obdivovat krásu okolní krajiny. Pokud hledáte klidnou dovolenou uprostřed přírody, Mazury jsou tou pravou volbou.


Fischer.cz

5. Tatry a Zakopané

Tatry, nejvyšší pohoří Polska, jsou rájem pro milovníky hor a outdoorových aktivit. Tato majestátní pohoří se nachází na jižní hranici Polska a jsou součástí Karpat. Tatry jsou známé svými nádhernými panoramaty, strmými vrcholy a bohatou flórou a faunou. Zakopané, které se nachází na úpatí Tater, je oblíbeným turistickým centrem a vstupní branou do tohoto krásného regionu.

Tatry nabízejí širokou škálu turistických tras, které jsou vhodné pro různé úrovně zdatnosti. Mezi nejoblíbenější trasy patří výstup na Rysy, nejvyšší vrchol Polska, který se nachází ve výšce 2 499 metrů nad mořem. Tato náročná trasa nabízí úchvatné výhledy na okolní krajinu. Další oblíbenou destinací je Dolina Pięciu Stawów Polskich, malebné údolí s pěti horskými jezery, které je ideálním místem pro pěší túry a pikniky.

Zakopané je kulturním centrem Tater a nabízí řadu aktivit a atrakcí pro návštěvníky. Město je známé svou tradiční goralskou architekturou a folklórem. Můžete navštívit Muzeum Tatrzańskie, které představuje bohatou historii a kulturu regionu, nebo si prohlédnout tradiční dřevěné chalupy, které jsou typické pro tuto oblast. Zakopané je také domovem mnoha umělců a řemeslníků, kteří zde prodávají své ručně vyráběné produkty.

Lyžování a snowboarding jsou v Zakopaném velmi populární, zejména v zimních měsících. Oblast nabízí několik skiareálů, jako je Kasprowy Wierch a Gubałówka, kde si můžete užít skvělé lyžování s nádhernými výhledy. V létě můžete vyzkoušet horskou cyklistiku, paragliding nebo jízdu na koni.

Vysoké Tatry v Polsku, s krásným horským jezerem a skalnatým pobřežím. V pozadí se tyčí majestátní hory, zatímco v popředí se nachází tradiční dřevěná horská chatka. Slunečný den s modrou oblohou a obláčky dodává scenérii poklidnou atmosféru.
Zakopané v Polsku

Gastronomie v Tatrách a Zakopaném je ovlivněna goralskou tradicí. Doporučuji ochutnat oscypek, tradiční uzený sýr z ovčího mléka, který je typický pro tuto oblast. Další specialitou jsou kwaśnica, polévka z kysaného zelí a masa, a placki ziemniaczane, bramborové placky. Místní restaurace nabízejí širokou škálu pokrmů, které vám umožní ochutnat autentickou goralskou kuchyni.

Ubytování v Zakopaném je velmi rozmanité. Můžete si vybrat mezi luxusními hotely, rodinnými penziony nebo tradičními goralskými chalupami. Pokud hledáte klid a soukromí, můžete si pronajmout chatu v okolí města a užít si krásy přírody.

Tatry a Zakopané jsou ideální destinací pro ty, kteří hledají aktivní dovolenou plnou zážitků a dobrodružství. Je to místo, kde můžete objevovat krásy hor, poznávat místní kulturu a vychutnávat si skvělou goralskou kuchyni. Pokud hledáte destinaci, která nabízí něco pro každého, Tatry a Zakopané jsou tou správnou volbou.


6. Bieszczady

Bieszczady, jedna z nejodlehlejších a nejkrásnějších oblastí Polska, jsou ideálním místem pro ty, kteří hledají klid a kontakt s přírodou. Tento region, nacházející se na jihovýchodě Polska, je známý svými malebnými krajinami, hustými lesy a bohatou flórou a faunou. Bieszczady jsou také domovem tradičních vesnic a historických památek, které dodávají této oblasti jedinečný charakter.

Bieszczady jsou rájem pro turisty a milovníky outdoorových aktivit. Region nabízí množství turistických tras, které vedou přes malebná údolí, horské hřebeny a lesy. Nejznámější trasa je tzv. Cesta na Tarnicu, která vede na nejvyšší vrchol Bieszczad, Tarnicu, s výškou 1 346 metrů. Tato trasa nabízí úchvatné výhledy na okolní krajinu a je vhodná pro zdatnější turisty.

Národní park Bieszczady je jedním z největších a nejkrásnějších národních parků v Polsku. Park je domovem mnoha vzácných druhů rostlin a živočichů, včetně rysů, vlků a medvědů. Přírodní rezervace v parku poskytují skvělé možnosti pro pozorování ptáků a jiných divokých zvířat. Můžete zde také navštívit Muzeum přírody v Ustrzykach Dolnych, které představuje bohatou biodiverzitu regionu.

Tradiční kultura a vesnice jsou nedílnou součástí Bieszczad. Navštivte vesnici Cisna, která je známá svými dřevěnými kostely a tradičními domy, nebo vesnici Wetlina, která je oblíbeným výchozím bodem pro turistické výpravy. Můžete také navštívit skanzen v Sanoku, kde si můžete prohlédnout tradiční dřevěné stavby a dozvědět se více o životě v regionu.

Ubytování v Bieszczadech je přizpůsobené různým preferencím návštěvníků. Můžete si vybrat mezi rodinnými penziony, horskými chatami nebo tradičními vesnickými domy. Mnoho ubytovacích zařízení nabízí možnost ubytování v blízkosti přírody, což vám umožní si plně užít klid a krásy tohoto regionu.

Bieszczady jsou ideální destinací pro ty, kteří hledají únik od shonu městského života a chtějí si užít klidnou dovolenou v krásné přírodě. Je to místo, kde můžete relaxovat, objevovat malebné kraje a poznávat tradiční kulturu. Pokud hledáte destinaci, která nabízí krásy přírody a klid, Bieszczady jsou tou správnou volbou.


7. Wroclaw

Wroclaw, jedno z nejstarších a nejkrásnějších měst v Polsku, je často označováno jako “Benátky Polska” díky svým četným mostům a kanálům. Toto město, ležící na řece Odře, je známé svou bohatou historií, krásnou architekturou a dynamickým kulturním životem. Wroclaw je místem, kde se setkává historie s modernitou a kde najdete mnoho zajímavých míst k objevování.

Koukni...  Fuerteventura: TOP místa k vidění, co zažít, kde se ubytovat?

Historie Wroclawi sahá až do středověku, kdy bylo město důležitým obchodním centrem. Dnes můžete obdivovat krásu starobylé architektury, která se snoubí s moderními prvky. Dominantou města je Hlavní náměstí (Rynek), jedno z největších středověkých náměstí v Evropě. Na náměstí najdete gotickou radnici, která je jednou z nejvýznamnějších staveb ve městě, a také mnoho historických domů, které dodávají náměstí jedinečnou atmosféru.

Wroclaw je také městem mostů a ostrovů. Ostrov Tumski, nejstarší část města, je známý svými nádhernými kostely a katedrálami, včetně katedrály sv. Jana Křtitele. Tento ostrov je ideálním místem pro romantické procházky a nabízí krásné výhledy na řeku a město. Dalším zajímavým místem je Ostrov Slodowa, oblíbené místo pro pikniky a relaxaci, kde se konají různé kulturní akce a festivaly.

Panoramatický pohled na historické centrum Wroclawi, Polsko. Viditelné jsou červené střechy starých budov, řeka Odra s lodí a zelené parky. V pozadí se tyčí gotická architektura a moderní budovy, které dotvářejí městskou scenérii pod modrou oblohou.
Wroclaw je také krásné pro dovolenou v Polsku

Kulturní život ve Wroclawi je velmi bohatý a pestrý. Můžete navštívit řadu muzeí, galerií a divadel. Muzeum Wroclawi je domovem bohaté sbírky uměleckých děl a historických artefaktů, zatímco Muzeum Panorama Racławicka nabízí unikátní panoramatickou malbu, která zobrazuje bitvu u Racławic. Wroclaw je také známý svými festivaly, jako je Wroclawský festival opery nebo Mezinárodní festival filmů Nová Hranice.

Gastronomie ve Wroclawi je stejně rozmanitá jako její kultura. Město nabízí širokou škálu restaurací, od tradičních polských po mezinárodní kuchyně. Doporučuji ochutnat místní speciality, jako jsou plněné knedlíky pierogi, nebo typickou polskou polévku barszcz. Wroclaw je také známý svými pivními zahrádkami a útulnými kavárnami, kde si můžete vychutnat místní pivo nebo šálek výborné kávy.

Ubytování ve Wroclawi je velmi pestré a přizpůsobené různým preferencím návštěvníků. Můžete si vybrat mezi luxusními hotely, butik hotely, rodinnými penziony nebo moderními apartmány. Mnoho ubytovacích zařízení se nachází v blízkosti hlavních památek, což vám umožní snadno prozkoumat město.

Wroclaw je město, které si vás získá svou atmosférou, historií a kulturním bohatstvím. Je to místo, kde můžete zažít krásu středověké architektury, objevovat kulturní poklady a vychutnávat si bohatý gastronomický zážitek. Pokud hledáte destinaci, která nabízí něco pro každého, Wroclaw je tou správnou volbou.


8. Závěr dovolená v Polsku

Polsko je zemí, která nabízí nespočet možností pro každého cestovatele. Od historických měst plných památek, přes nádherné přírodní krajiny, až po moderní metropole a krásné pobřeží. Každý region má svůj jedinečný charakter a nabízí různé zážitky, které si můžete užít během své dovolené.

Pokud máte rádi historii a kulturu, doporučuji navštívit Krakov nebo Wroclaw. Obě města jsou plná nádherných památek, muzeí a galerií, kde můžete objevovat bohatou polskou historii a kulturu. Pro ty, kteří hledají dynamické a moderní prostředí, je Varšava ideální volbou s její kombinací historických památek a moderní architektury.

Milovníci přírody by měli zamířit do Mazur nebo Bieszczad, kde mohou užívat krásu jezer a hor, ať už se jedná o vodní sporty, pěší túry nebo jen klidnou relaxaci v přírodě. Pro ty, kteří hledají aktivní dovolenou s možností lyžování a horské turistiky, jsou Tatry a Zakopané jako stvořené.

Pobřeží Baltského moře, zejména Gdaňsk a okolní letoviska, nabízí skvělou příležitost pro ty, kteří chtějí strávit čas u moře, objevovat historické památky a užívat si příjemného letního počasí.

Polsko je zemí, která mě vždy zaujme svou rozmanitostí a krásou. Je to místo, kde můžete zažít různé druhy dovolené, od kulturních a historických zážitků po aktivní odpočinek a relaxaci v přírodě. Doufám, že tento článek vám pomohl najít inspiraci pro vaši příští dovolenou v Polsku a že se vám podaří objevit všechny krásy, které tato země nabízí.

EXIMTOURS
EximTours.cz

Nejčastější dotazy

Jaké je nejlepší období pro návštěvu Polska?

Nejlepší období pro návštěvu Polska závisí na tom, co chcete během své dovolené dělat. Letní měsíce (červen až srpen) jsou ideální pro návštěvu pobřeží a jezer, zatímco zimní měsíce (prosinec až únor) jsou nejlepší pro lyžování v Tatrách. Jaro a podzim nabízejí příjemné počasí pro prohlídku měst a turistiku.

Jak se nejlépe dostat do Polska?

Polsko má dobré dopravní spojení s ostatními evropskými zeměmi. Můžete se sem dostat autem, letadlem, vlakem nebo autobusem. Hlavní letiště jsou ve Varšavě, Krakově, Gdaňsku a Wroclawi. Polsko má také dobře rozvinutou síť železnic a dálnic, což usnadňuje cestování po zemi.

Jaké jsou typické polské jídla, která bych měla ochutnat?

Mezi typické polské pokrmy patří pierogi (plněné knedlíky), bigos (tradiční polský guláš), żurek (polévka z kvásku), oscypek (uzený sýr z ovčího mléka) a gołąbki (plněné zelné listy). Polsko je také známé svými dezerty, jako je sernik (tvarohový koláč) a makowiec (makový závin).

Je Polsko bezpečnou destinací pro cestovatele?

Ano, Polsko je obecně považováno za bezpečnou destinaci pro cestovatele. Stejně jako v každé jiné zemi je však důležité dodržovat základní bezpečnostní opatření, jako je hlídání osobních věcí a dodržování místních zákonů a předpisů.

Mluví se v Polsku anglicky?

Angličtina je v Polsku poměrně běžná, zejména ve větších městech a turistických oblastech. Mnoho mladých lidí a pracovníků v turistickém průmyslu mluví anglicky. Ve venkovských oblastech a menších městech však může být znalost angličtiny méně rozšířená, takže se může hodit znát pár základních frází v polštině.


Dovolená v Polsku – Hodnocení a zkušenosti

0,0
Vynikající0%
Velmi dobré0%
Průměrné0%
Špatné0%
Hrozné0%

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem, hodnocením či zkušeností

Rubriky:

Cestování,

Poslední aktualizace: 09/08/2024