Jakmile si nedám základ na soláriu, tak se prostě neopálím. Takže jsem se rozhodla napsat tento článek a podělit se s vámi o své tipy a triky na zdravé opalování. Chci vám pomoct dosáhnout krásné hnědé pleti, aniž byste se musely bát spálení nebo kožních problémů. Tak jdeme na to!

Opalování je pro mnohé z nás jednou z nejoblíbenějších letních aktivit. Kdo by nemiloval ten pocit, když naše pokožka získává krásný bronzový nádech? Jenže, jak na to, aby opálení bylo nejen krásné, ale také zdravé? Je důležité vědět, jak se správně chránit, jaké přípravky používat a co dělat, když se něco nepovede.

Připravte se na spoustu užitečných rad a tipů, které vám pomohou opalování zvládnout s lehkostí a bez zbytečných rizik.

Jak dlouho se opalovat?

Ideální je to s opalováním nepřehánět. Stačí pár minut až maximálně tři hodiny denně na slunci. Proč? Tím zajistíte správnou tvorbu melaninu, což je hnědnutí kůže, a zároveň minimalizujete poškození. Pokud se opalujete moc dlouho, kůže se spálí a následně oloupe, což rozhodně nechceme.

Jak se opálit dohněda a nespálit se?

Tohle je alfou a omegou celého opalování. Všechno závisí na vašem fototypu, tedy na tom, jak vaše pokožka snáší slunce. Pokud máte světlou pleť, začněte opravdu jen s pár minutami na sluníčku a postupně dobu navyšujte. Tím si kůže zvykne a nebude mít šok z intenzivního slunění. Pro tmavší typy je to jednodušší, ale i tak buďte opatrné.

Dívka v žlutých plavkách sedící u bazénu s opalovacím krémem v ruce, na zádech má krémem namalované slunce a vlny.

Více o fototypech

Fototyp určuje, jak vaše kůže reaguje na sluneční záření. Ovlivňuje to genetika i četnost vystavení slunci. Fototypy se dělí následovně:

  • Fototyp 1: Lehce růžová pleť, snadno se spálí. U nás nejrozšířenější.
  • Fototyp 2: Modré nebo zelené oči, světlé vlasy. Menší riziko spálení než u typu 1.
  • Fototyp 3: Hnědé vlasy, snědší pleť. Nízké riziko spálení.
  • Fototyp 4: Tmavé vlasy a oči, olivová pleť. Velmi nízké riziko spálení.

Fitzpatrickova škála

Kromě fototypů se používá i Fitzpatrickova škála, která je podobná, ale ještě detailnější:

  • Typ I (keltský typ): Velmi světlá pokožka, vždy se spálí, nikdy se neopálí.
  • Typ II (evropský typ): Světlá pokožka, obvykle se spálí, opálí se minimálně.
  • Typ III (evropský typ s tmavší kůží): Střední odstín kůže, někdy spáleniny, opaluje se postupně.
  • Typ IV (olivový typ): Olivová kůže, zřídka se spálí, snadno se opálí.
  • Typ V (hnědý typ): Tmavě hnědá kůže, velmi zřídka se spálí, snadno se opálí.
  • Typ VI (černý typ): Velmi tmavě hnědá nebo černá kůže, nikdy se nespálí, velmi snadno se opálí.
Koukni...  Nejlepší tyčový vysavač Dyson: Jaký vybrat a moje recenze
Fitzpatrickova škála

Nikdy nezapomínejte na SPF!

Opalovací krém s SPF je váš nejlepší kamarád. Používejte kosmetiku s odpovídajícím faktorem, nešetřete na ní a nanášejte ji alespoň 15 minut před sluněním. Důležité je použít dostatečné množství krému, aby byla ochrana účinná. Po opalování pak použijte přípravky s panthenolem nebo aloe vera, které pokožku zklidní a hydratují.

Čím ho podpořit?

Hodně pijte a kůži promazávejte hydratačními krémy. Pitný režim je zásadní, protože hydratovaná pokožka se opaluje lépe a rovnoměrněji. Jednou týdně si dopřejte jemný peeling, který odstraní odumřelé buňky a prokrví pokožku. Skvělým parťákem je betakaroten, který podporuje rovnoměrné opálení a jeho výdrž. Najdete ho třeba v mrkvi, batátech, dýni nebo mangu.

Co opalování bez krému?

To je absolutní no-go! Zvyšujete tím riziko spálení, poškození kůže a rakoviny. Opalovací krém s SPF alespoň 30 je nezbytný. A co víc, i když už máte nějaké opálení, stále potřebujete ochranu. Slunce je silné a kůže je stále vystavena UV záření.

Opalování přes sklo a okno

Sklo blokuje UVB záření, ale UVA může částečně procházet. Pokud sedíte dlouhé hodiny za oknem, kde praží slunce, používejte ochranné přípravky. I když jste za sklem, můžete se spálit nebo poškodit kůži.

Jak se rychle a správně opálit na sluníčku

Pro rovnoměrné hnědnutí měňte polohy a natáčejte se směrem ke slunci. Vyhněte se slunění přes poledne (11-15 h), kdy je slunce nejsilnější, a sledujte UV index. Nanášejte ochranný krém s SPF alespoň 30 každé dvě hodiny a po každém koupání. Pokud jste blíže k rovníku nebo máte citlivější pokožku, volte SPF 50.

Jak dlouho se slunit a do kdy to opaluje?

Slunci se vystavujte maximálně tři hodiny denně, ale berte v úvahu svůj fototyp a oblast, kde se nacházíte. Slunce opaluje po celý den, ale nejsilnější je mezi 11. a 15. hodinou. Po této době je záření méně intenzivní, ale to neznamená, že můžete krémy s SPF odložit.

Koukni...  Toxičtí přátelé? Nikdy! Jak se jich zbavit?

Opalování ve stínu a pod mrakem

Bezpečnější varianta, ale stále používejte ochranné krémy! I ve stínu nebo pod mrakem můžete chytit barvu, jen to bude trvat déle. Stín stromů nebo slunečníků poskytuje určitou ochranu, ale neblokuje veškeré UV záření. To je totiž rozptýleno atmosférou, mraky nebo reflexními povrchy jako je písek, voda nebo sníh.

Jak se nejlépe opálit na dovolené u moře?

Moře a písek odráží sluneční paprsky, což může urychlit opálení, ale také zvyšuje riziko spálení. Používejte voděodolné opalovací přípravky s SPF 50 a pijte hodně vody. Přímému slunci se vyhýbejte mezi 10. a 16. hodinou. Pokud musíte být venku, zůstaňte ve stínu a nezapomeňte na ochranné přípravky, klobouk a sluneční brýle.

Fischer.cz

Jak se opalovat v soláriu

Solárium může být dobrým krokem k přivyknutí pokožky na UV záření. Začněte s pěti minutami, pokročilejší opálení zvládne 10 minut. Používejte ochranné brýle a speciální přípravky určené pro solária. Pravidelně kontrolujte kůži na známky spálení nebo podráždění.

Jak dlouho se opalovat v soláriu?

Napoprvé se doporučuje kolem pěti minut. Pokud jste nováček, rozhodně se nebojte říct obsluze, že s tím nemáte zkušenosti. Lehce opálená pokožka zvládne kolem deseti minut, maximální čas se pak pohybuje na zhruba dvaceti minutách, záleží na vaší pokožce a konkrétním studiu.

Jak často se opalovat v soláriu?

Minimálně jednou měsíčně a maximálně každý druhý den. Tak se budou jednotlivé vrstvy pokožky rovnoměrně probarvovat, ale zároveň si kůže zvládne odpočinout a zregenerovat.

Opalování v těhotenství

Během těhotenství buďte opatrné. Vyhněte se soláriím a opalujte se opatrně na slunci s vysokým SPF. Chraňte hlavu kloboukem a oči slunečními brýlemi. Hydratujte tělo zevnitř i zvenku. Pijte hodně vody a používejte tělové krémy. Pokud máte pochybnosti, poraďte se nejprve se svým lékařem.

Hormonální změny

Během těhotenství dochází k hormonálním změnám, pokožka je citlivější a může mít sklon k vyrážkám či vzniku pigmentových skvrn. Zkuste se vyhnout cílenému opékání na slunci a nejprve vyzkoušejte svou reakci na sluneční paprsky kratším a pozvolným opalováním.

EXIMTOURS
EximTours.cz

Jaký SPF faktor zvolit a co značí UV index?

SPF (Sun Protection Factor) značí, jak dlouho vás krém chrání před spálením. Běžně používejte SPF 30, vyšší hodnoty zvolte u moře nebo na horách. UV index je měření síly ultrafialového záření a pohybuje se mezi 0-11+. Vyšší hodnoty znamenají větší riziko spálení.

Koukni...  Jak se správně opalovat v soláriu? Tipy a triky
Lahvičky opalovacích krémů s ochranným faktorem SPF 20+, SPF 30+ a SPF 50+ na oranžovém pozadí.
SPF Faktor

UV index

UV index je standardizované měření síly ultrafialového záření na určitém místě a v daném čase. Škála se pohybuje mezi 0-11+, přičemž vyšší hodnoty značí větší riziko spálení a poškození kůže:

  • 0-2: Nízké riziko spálení nebo poškození kůže.
  • 3-5: Střední riziko spálení sluncem nebo poškození kůže. Doporučuje se ochrana hlavy a nošení slunečních brýlí.
  • 6-7: Vysoké riziko spálení sluncem nebo poškození kůže. Doporučují se ochranné pomůcky a použití přípravku s vysokým SPF.
  • 8-10: Velmi vysoké riziko spálení sluncem nebo poškození kůže. Kromě doporučení výše je vhodné se přes poledne držet ve stínu.
  • 11+: Extrémní riziko spálení sluncem nebo poškození kůže. Přes den se doporučuje zůstat v interiéru a nevycházet ven.
UV Index

Kožní problémy – fleky, puchýře, vyrážky a jiné

Opalování může někdy přinést i nežádoucí efekty. Tady jsou nejčastější problémy a jak je řešit:

Bílé fleky či tečky

Mohou být způsobené nerovnoměrným opalováním nebo poničením melaninu spálením pokožky. Dalším původcem mohou být kožní onemocnění vitiligo, vyznačující se ztrátou pigmentu v pokožce či vlasech, nebo neškodlivá a nenakažlivá infekce pityriasis zapříčiněná přemnožením kvasinek. Máte-li další obtíže, skvrny se zvětšují nebo mimo sezónu nemizí, kontaktujte svého dermatologa.

Svědění kůže

Může se jednat o příznak sluneční alergie nebo přecitlivělosti na vybraný ochranný přípravek. Na zmírnění příznaků použijte tekutý pudr nebo přípravky obsahující antihistaminika (krémy, gely, tablety). Vyměňte používané přípravky na opalování a poohlédněte se po těch určených na pokožku se sklony ke sluneční alergii.

Puchýře

Značí hlubší poškození pokožky sluncem čili že jste se opravdu hodně spálili a objevují se zpravidla několik hodin po popálení. Řešením je se dále paprskům nevystavovat, překrýt je hydrogelovou náplastí na popáleniny nebo gelem pro tyto účely. Rozhodně puchýře nepropichujte a nemačkejte.

Pigmentové skvrny a pihy

Hyperpigmentace je zvýšená produkce a hromadění kožního barviva na jednom místě, což vyústí v tvorbu pih nebo pigmentových skvrn až masek. Způsobuje je sluneční záření, ale vliv mají i hormonální změny (během těhotenství), geny a věk. Někdy zmizí samy během zimy nebo po porodu, ale pokud přetrvávají, je třeba je řešit zevně. Mezi možnosti léčby patří lokální přípravky obsahující mj. vitamin C, laserová terapie nebo chemický peeling.

Červená vyrážka

I zde se může jednat o příznak sluneční alergie a tedy přehnanou reakci těla na sluneční záření. Řešením je nevystavovat se dále paprskům a aplikovat antihistaminikum ve formě krému či při horších projevech ve formě tablety na alergii. Před sluncem se dále chraňte přípravkem s vysokým SPF určeným pro citlivou pokožku se sklonem ke sluneční alergii.

Shrnutí na závěr

Opalování je skvělý způsob, jak si užít slunce a získat krásnou bronzovou barvu, ale musí se to dělat správně. Nezapomínejte na ochranu, postupujte postupně a poslouchejte své tělo.

S těmito tipy a triky můžete dosáhnout nádherného opálení bez obav z poškození pokožky. Přeji vám krásné a bezpečné opalování! 🌞🌴


Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem