Vítejte ve světě kulinářského luxusu a gastronomického umění! Praha se v roce 2024 může pyšnit tím, že je v prestižním průvodci Michelin zmíněno hned 26 restaurací. Tento úspěch ukazuje, že naše hlavní město se stává jednou z top destinací pro gurmány. A co je ještě lepší, mimo Prahu se skrývají další poklady v Brně nebo Olomouci, které rozhodně stojí za to objevit.

Co je to Michelinský průvodce?

Michelin Guide, slavný průvodce restauracemi, byl poprvé uveden na trh v roce 1900 firmou Michelin (ano, ty pneumatiky). Původně měl sloužit řidičům jako pomocník na cestách, ale dnes je synonymem pro kulinářskou excelenci. A co je nejdůležitější? Michelinské hvězdy! Restaurace mohou získat jednu až tři hvězdy, kde tři hvězdy jsou opravdu výjimečným oceněním.

Michelinská hvězda: Symbol nejvyšší kvality a umění v kuchyni.

Bib Gourmand: Skvělé jídlo za přijatelnou cenu.

The Plate: Restaurace, které nabízí vynikající jídlo, i když nesplňují kritéria pro hvězdu nebo Bib Gourmand.

Zelená hvězda Michelin: Udělována restauracím, které se výrazně zaměřují na udržitelnost.

Jak používám Michelinského průvodce

Když chceme vyzkoušet novou restauraci tak nevyhledávám Michelinky cíleně, ale často je využívám jako inspiraci. Bib Gourmand restaurace jsou moje oblíbené, protože nabízejí skvělé jídlo za přijatelnou cenu. Restaurace oceněné The Plate si také nenechám ujít, i když bývají vyšší cenové kategorie a hodí se spíše na slavnostní večeře.

Koukni...  Aperol Spritz: Můj letní miláček s vůní Itálie

1. Restaurace s Michelinskou hvězdou v Praze

Praha má dvě restaurace s Michelinskou hvězdou, které rozhodně stojí za návštěvu:

La Degustation Bohême Bourgeoise

Tato restaurace je součástí populární sítě Ambiente a pod vedením šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka se zaměřuje na moderní interpretaci české kuchyně. Zde se vaří z lokálních a sezónních surovin a každé jídlo je promyšlené do nejmenšího detailu.

Pětichodové degustační menu za 2450 Kč nabízí neopakovatelný zážitek, který si můžete doplnit vinným nebo nealkoholickým párováním. Od roku 2012 se pyšní Michelinskou hvězdou a každé sousto stojí za to.

Luxusní jídlo v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise s Michelinskou hvězdou v Praze
La Degustation Bohême Bourgeoise

Field

V této restauraci, vedené šéfkuchařem Radkem Kašpárkem, najdete moderní kuchyni s důrazem na čistou prezentaci surovin. Radek Kašpárek, známý z pořadů Masterchef a Pekelná kuchyně, se postaral o to, aby každé jídlo bylo kulinářským dobrodružstvím. Desetichodové degustační menu za 4000 Kč je skutečným vrcholem gastronomického umění, kde můžete ochutnat kombinace chutí, které jinde nenajdete.

2. Pražské restaurace s oceněním Bib Gourmand

Pět pražských restaurací si vysloužilo ocenění Bib Gourmand, a každá z nich nabízí výjimečný kulinářský zážitek:

Divinis

Tato italská restaurace pod vedením slavného Zdeňka Pohlreicha, šéfkuchaře Mira Čornanina, je místem, kde se tradiční italské chutě setkávají s moderními technikami. Perfektní místo pro romantickou večeři nebo oslavnou událost.

Eska

Restaurace s pekárnou ze sítě Ambiente, kde šéfkuchař Martin Štangl připravuje inovativní pokrmy z lokálních surovin. Nejoblíbenější je zde pokrm z brambor v popelu s uzenou rybou. Eska je také skvělým místem na snídani, kde si můžete vychutnat čerstvé pečivo a další delikatesy.

Na Kopci

Pod vedením šéfkuchaře Petra Vlka tato restaurace kombinuje českou a francouzskou kuchyni. Nabízí útulnou atmosféru a vynikající jídla, jako je tatarák, který je zde velmi populární.

The Eatery

Tato restaurace, kde šéfkuchař Pavel Býček mísí tradiční české recepty s moderními technikami, je ideálním místem pro ty, kteří hledají autentický zážitek. The Eatery je známá svou příjemnou atmosférou a kreativními pokrmy.

Koukni...  Jak sledovat ČT Sport v zahraničí? Odkudkoliv na světě s VPN

Dejvická 34

Pod vedením šéfkuchaře Tomáše Černého tato restaurace nabízí moderní italskou kuchyni. Sázka na kvalitní suroviny a inovativní recepty dělají z každé návštěvy nezapomenutelný zážitek.

3. Restaurace v Praze s oceněním The Michelin Plate

Ocenění The Michelin Plate získalo v Praze 25 restaurací. Některé z nich rozhodně stojí za návštěvu:

Aromi

Tato italská restaurace, vedená šéfkuchařem Riccardo Lucque, se specializuje na ryby a mořské plody. Autentické chutě a elegantní prostředí zaručují, že se budete cítit jako v Itálii.

Café Imperial

Tradiční česká kuchyně v historickém secesním interiéru. Tato restaurace, která je součástí hotelu Imperial, je ideálním místem pro brunch nebo slavnostní večeři.

CottoCrudo

Moderní italská restaurace v hotelu Four Seasons, kde se moderní kuchyně setkává s tradičními technikami. Nabízí elegantní prostředí a vynikající služby.

George Prime Steak

Americký steakhouse, kde můžete ochutnat prvotřídní steaky připravené s maximální péčí. Perfektní místo pro milovníky masa.

La Finestra in Cucina

Další italská restaurace Riccarda Lucque, specializující se na stařená masa. Autentická italská kuchyně a příjemné prostředí dělají z každé návštěvy jedinečný zážitek.

Čeští kuchaři s Michelinskou hvězdou

Tři čeští šéfkuchaři získali Michelinskou hvězdu v pražských restauracích:

  • Roman Paulus: Restaurace Alcron (2012).
  • Oldřich Sahajdák: La Degustation Bohême Bourgeoise (2012).
  • Radek Kašpárek: Field (2016).

Radek Kašpárek nedávno otevřel novou restauraci, 420, která má potenciál získat Michelinskou hvězdu.

Restaurace V Zátiší – slané tvarohové kuličky, chřest, mandle a koprový olej
Slané tvarohové kuličky, chřest, mandle a koprový olej

Moje doporučené Michelinky

Pokud by mě Michelinský inspektor požádal o doporučení, poslala bych ho do:

  • El Camino: Španělská tapas restaurace.
  • Dian: Asijská restaurace na Brumlovce.
  • Alma: Kreativní fúze české a mezinárodní kuchyně.
  • 420: Nová restaurace Radka Kašpárka na Staroměstském náměstí.

Historie Michelinských restaurací v Praze

První Michelinskou hvězdu v Praze získala restaurace Allegro v hotelu Four Seasons v roce 2008. Dalšími oceněnými byly restaurace Maze a Alcron. Bohužel, žádná restaurace v Praze nikdy nezískala více než jednu hvězdu.

Koukni...  Jak si správně nastavit priority a time management

V roce 2023 se v České republice vedla vášnivá debata o financování Michelinských komisařů. Nakonec stát souhlasil s placením 10 milionů ročně, což by mohlo znamenat více ocenění pro mimopražské restaurace.

Kdo má 3 Michelinské hvězdy?

Bohužel, v České republice zatím žádná restaurace tohoto ocenění nedosáhla. Celosvětově se může třími Michelinskými hvězdami pyšnit pouze 143 restaurací. Tyto prestižní ocenění jsou symbolem absolutní špičky v gastronomii, kde kvalita jídla, servis a celkový zážitek dosahují nejvyšších standardů.

Pokud byste chtěli ochutnat tříhvězdičkovou kuchyni, nemusíte cestovat příliš daleko. Nejbližší taková restaurace se nachází v Rakousku – Amador, která je známá svým inovativním přístupem a výjimečnými pokrmy. Další možností je Německo, kde se můžete těšit na kulinářské zážitky v celkem devíti restauracích s třemi Michelinskými hvězdami.

Francie, jako kolébka haute cuisine, se pyšní nejvyšším počtem tříhvězdičkových restaurací na světě – celkem jich má 29. Itálie, známá svou bohatou gastronomickou tradicí, má 13 restaurací s tímto prestižním oceněním. Tato čísla ukazují, jaká míra dokonalosti a kreativního umění je potřebná k dosažení tří Michelinských hvězd a jak tyto restaurace nastavují laťku pro celý kulinářský svět.

Můj závěr

Pražská gastronomická scéna se stále vyvíjí a získává na prestiži. S podporou Michelinského průvodce má potenciál dosáhnout nových výšin a přinést do Česka více hvězdných ocenění. Ať už jste milovníkem fine dining nebo hledáte skvělý pokrm za přijatelnou cenu, Praha nabízí pestrou škálu možností, které stojí za to objevit.

Takže pokud plánujete návštěvu Prahy nebo jen hledáte nové místo na objevování skvělého jídla, nenechte si ujít šanci prozkoumat některou z těchto úžasných restaurací.

Vaše chuťové pohárky vám za to poděkují! Přeji dobrou chuť 🙂 Anička


Michelinské restaurace v Praze – Recenze a zkušenosti

0,0
Vynikající0%
Velmi dobré0%
Průměrné0%
Špatné0%
Hrozné0%

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem, recenzí či zkušeností

Poslední aktualizace: 16/07/2024