Nedávno jsem si uvědomil, že můj téměř sedmiletý syn už neroste jen do výšky, ale také ve svých golfových dovednostech. Jeho nadšení pro tento sport mě nesmírně těší, ale zároveň přináší nové výzvy. Jednou z nich se stal výběr nových golfových holí. Jeho starý golfový set, který dostal ke 4tým narozeninám, mu již je příliš krátký a brzdí jeho pokroky. Sám jsem vášnivým golfistou, a tak vím, jak důležité jsou správné hole pro rozvoj techniky, dosahování lepších výsledků a především pro radost ze hry.

Rozhodl jsem se proto ponořit do problematiky dětských golfových holí a zjistit, jak vybrat ty nejlepší pro mého malého šampiona. Během svého pátrání jsem narazil na mnoho informací, ale také na spoustu otázek a nejasností. Uvědomil jsem si, že nejsem jediný rodič, který se potýká s tímto problémem.

Proto jsem se rozhodl sepsat tento článek, ve kterém se s vámi podělím o své poznatky a zkušenosti. Cílem tohoto článku je poskytnout vám komplexní návod, jak vybrat ideální golfové hole pro vaše dítě, ať už je začátečník nebo pokročilý golfista.

Společně prozkoumáme všechny důležité faktory, které je třeba zvážit, a představíme vám tipy, jak najít hole, které budou vašemu dítěti dokonale sedět a pomohou mu rozvíjet jeho golfový talent.

1. Proč jsou správné golfové hole pro děti klíčové?

Golfové hole, které nejsou přizpůsobené individuálním potřebám dítěte, mohou mít dalekosáhlé negativní dopady na jeho hru i celkový vztah k tomuto sportu. Představte si, že se snažíte hrát tenis s raketou, která je pro vás příliš těžká nebo dlouhá. Pravděpodobně byste se rychle unavili, měli byste problémy s přesností a celkově byste si hru neužili. Stejné je to i s golfem.

Nevhodné golfové hole mohou vést k nesprávné technice švihu, což může v dlouhodobém horizontu způsobit bolesti zad, zápěstí a loktů. Dítě se může snažit kompenzovat nevhodnou délku nebo hmotnost holí nepřirozenými pohyby, což může vést k přetížení svalů a kloubů. Navíc, pokud dítě s holemi zápasí a nedosahuje očekávaných výsledků, může to vést k frustraci, ztrátě sebevědomí a nakonec i k nezájmu o golf.

Naopak, správně vybrané hole jsou klíčem k úspěchu a radosti z golfu. Když dítě drží v rukou hole, které jsou pro něj jako stvořené, cítí se sebejistě a pohodlně. Může se soustředit na svůj švih, zlepšovat techniku a dosahovat lepších výsledků. Správné hole umožňují dítěti využít svůj potenciál naplno a rozvíjet své golfové dovednosti přirozeným způsobem.

Investice do správných golfových holí je proto investicí do zdraví, štěstí a golfové budoucnosti vašeho dítěte. Nepodceňujte význam tohoto kroku a věnujte výběru holí dostatečnou pozornost. Věřte mi, že to vašemu dítěti přinese nejen lepší výsledky na hřišti, ale také spoustu radosti a nezapomenutelných zážitků.

Maty na drivingu

2. Faktory, které ovlivňují výběr těch správných holí

Výběr golfových holí pro děti není jen o tom, najít nejhezčí set v obchodě. Je to komplexní proces, který zahrnuje zvážení několika klíčových faktorů. Každé dítě je jedinečné, a proto je důležité přistupovat k výběru holí individuálně. Pojďme se podívat na jednotlivé faktory, které hrají roli při výběru těch správných holí pro vašeho malého golfistu.

2.1 Výška dítěte: Klíčový parametr pro správný švih

Výška dítěte je nejdůležitějším faktorem při výběru golfových holí. Příliš dlouhé hole mohou vést k nesprávnému držení těla a špatné technice švihu, zatímco příliš krátké hole mohou omezit rozsah pohybu a bránit dítěti v dosažení plného potenciálu.

Obecně platí, že čím je dítě vyšší, tím delší hole potřebuje. Existují tabulky, které doporučují délku holí podle výšky dítěte, ale je důležité si uvědomit, že se jedná pouze o orientační hodnoty. Každé dítě má jinou postavu a proporce, proto je vždy nejlepší nechat dítě hole vyzkoušet a poradit se s odborníkem.

Koukni...  5 Nejlepších golfových hřišť v Rakousku
Výška dítěte (cm)Driver (palce)Železo 7 (palce)Putter (palce)
110-12035-3728-3026-28
120-13037-3930-3228-30
130-14039-4132-3430-32
140-15041-4334-3632-34
Uvedené hodnoty jsou pouze orientační a mohou se lišit v závislosti na individuálních potřebách dítěte.

2.2 Rozdíly v délce golfových holí pro chlapce a dívky

Obecně platí, že chlapci mají delší ruce a nohy než dívky stejné výšky, a proto potřebují o něco delší hole. Rozdíl v délce holí pro chlapce a dívky stejné výšky se obvykle pohybuje kolem 1-2 palců.

2.3 Věk dítěte: Síla, koordinace a flexibilita

Věk dítěte hraje důležitou roli při výběru golfových holí, protože ovlivňuje jeho fyzickou sílu, koordinaci a flexibilitu. Mladší děti mají obvykle menší sílu a koordinaci, a proto potřebují lehčí hole s flexibilnějším shaftem, který jim umožní snadnější švih. Starší děti, které mají více síly a lepší koordinaci, mohou zvládnout těžší hole s tužším shaftem, který jim umožní dosáhnout větší vzdálenosti.

3-5 let: První krůčky na greenu

V tomto věku jsou děti plné energie a nadšení, ale jejich motorické dovednosti se teprve rozvíjejí. Proto je klíčové vybrat hole, které jsou lehké, snadno ovladatelné a podporují správný vývoj švihu.

  • Materiál shaftu: Grafit je ideální volbou pro děti tohoto věku. Je lehký a flexibilní, což usnadňuje švih a minimalizuje riziko zranění.
  • Hmotnost hlavy hole: Hlava hole by měla být co nejlehčí, aby dítě mohlo hole snadno ovládat a švihat s nimi bez námahy.
  • Velikost hlavy hole: Větší hlava hole usnadňuje zasažení míčku a zvyšuje šanci na úspěšný úder, což je pro malé začátečníky velmi důležité.
  • Délka hole: Hole by měly být přiměřeně krátké, aby dítě mohlo zaujmout správný postoj a pohodlně švihat. Doporučená délka driveru je přibližně 35-37 palců a délka železa 7 kolem 28-30 palců.
  • Grip: Grip by měl být měkký a pohodlný, aby se dítěti dobře držel.
  • Počet holí: Pro děti tohoto věku je obvykle dostačující set s 3-5 holemi, který zahrnuje putter, driver a jedno nebo dvě železa.

6-8 let: Zlepšování techniky a budování sebevědomí

V tomto věku se děti začínají více soustředit na techniku švihu a zlepšování svých golfových dovedností. Jejich síla a koordinace se postupně zlepšují, takže mohou zvládnout o něco těžší hole s menší flexibilitou shaftu.

  • Materiál shaftu: Stále je vhodný grafit, ale může být o něco tužší než u holí pro mladší děti.
  • Hmotnost hlavy hole: Hlava hole může být o něco těžší než u holí pro mladší děti, ale stále by měla být dostatečně lehká, aby dítě mohlo hole pohodlně ovládat.
  • Velikost hlavy hole: Středně velká hlava hole nabízí dobrý kompromis mezi snadnou hratelností a kontrolou nad míčem.
  • Délka hole: Doporučená délka driveru je přibližně 37-39 palců a délka železa 7 kolem 30-32 palců.
  • Grip: Grip by měl být stále měkký a pohodlný, ale může být o něco větší než u holí pro mladší děti.
  • Počet holí: V tomto věku je vhodné rozšířit set o další železa (např. 9) a wedge.

9-12 let: Rozvoj pokročilých dovedností a příprava na turnaje

V tomto věku se děti začínají více zajímat o soutěžení a chtějí dosahovat lepších výsledků. Jejich fyzická síla a koordinace jsou již na dobré úrovni, takže mohou používat hole s tužším shaftem a menší hlavou, které jim umožní větší kontrolu nad míčem a přesnější údery.

  • Materiál shaftu: Grafit nebo ocel. Ocelové shafty jsou těžší a tužší, což umožňuje silnější švih a větší vzdálenost úderu.
  • Hmotnost hlavy hole: Hlava hole může být těžší než u holí pro mladší děti, ale stále by měla být přiměřená věku a síle dítěte.
  • Velikost hlavy hole: Menší hlava hole vyžaduje přesnější zasažení míčku, ale odměňuje hráče větší kontrolou a lepšími výsledky.
  • Délka hole: Doporučená délka driveru je přibližně 39-41 palců a délka železa 7 kolem 32-34 palců.
  • Grip: Grip může být o něco větší a tvrdší než u holí pro mladší děti.
  • Počet holí: V tomto věku je vhodné mít kompletní set holí, který zahrnuje driver, putter, železa (3, 5, 7, 9), wedge a případně hybridy a fairway wood.

2.4 Úroveň dovedností: Začátečník vs. pokročilý

Úroveň golfových dovedností dítěte je dalším důležitým faktorem, který je třeba zvážit. Začátečníci potřebují hole, které jim pomohou snadno zasáhnout míček a odpouštějí nepřesné údery. Pokročilí hráči naopak potřebují hole, které jim umožní větší kontrolu nad míčem a přesnější údery.

Hole pro začátečníky: První kroky k úspěchu

Začátečníci, ať už jsou to děti nebo dospělí, potřebují hole, které jim pomohou překonat počáteční překážky a vybudovat si sebevědomí na hřišti. Zde jsou klíčové vlastnosti holí, které jsou ideální pro začínající golfisty:

  • Větší hlava hole: Jedním z největších problémů pro začátečníky je konzistentní zasažení míčku. Větší hlava hole zvětšuje plochu, kterou lze míček zasáhnout, což výrazně zvyšuje šanci na úspěšný úder a snižuje frustraci z minutí.
  • Větší sweet spot: Sweet spot je oblast na ploše hole, kde je úder nejefektivnější a výsledkem je optimální trajektorie a vzdálenost míčku. Větší sweet spot u holí pro začátečníky znamená, že i mírně nepřesné údery mohou stále vést k dobrým výsledkům. To pomáhá udržet míček ve hře a motivuje hráče k dalšímu zlepšování.
  • Lehčí shaft: Lehčí shaft usnadňuje švih a umožňuje začátečníkům dosáhnout plynulého a konzistentního pohybu. To je klíčové pro rozvoj správné techniky švihu a snižuje riziko zranění způsobeného přetížením. Lehčí hole také umožňují dětem hrát déle bez únavy.

Hole pro pokročilé: Zdokonalování techniky a zvyšování výkonu

Jakmile hráči získají základní dovednosti a sebevědomí, mohou přejít na hole určené pro pokročilé. Tyto hole nabízejí větší kontrolu a přesnost, ale vyžadují také vyšší úroveň techniky a konzistence.

  • Menší hlava hole: Menší hlava hole vyžaduje přesnější zasažení míčku, což může být pro začátečníky náročné. Pro pokročilé hráče však menší hlava znamená větší kontrolu nad směrem a trajektorií míčku. To jim umožňuje hrát strategičtěji a přesněji umisťovat míčky na hřišti.
  • Menší sweet spot: Menší sweet spot je výzvou pro hráče, protože vyžaduje přesnější zasažení míčku. Nicméně, pokud je úder proveden správně, odměnou je větší kontrola nad míčem a lepší výsledky.
  • Tužší shaft: Tužší shaft umožňuje silnější švih a větší vzdálenost úderu. To je výhodné pro pokročilé hráče, kteří mají dostatek síly a techniky k využití potenciálu tužšího shaftu. Tužší shaft také nabízí větší stabilitu a konzistenci při švihu, což vede k přesnějším úderům.
Koukni...  Dětské golfové turnaje: Jak rozvíjí talent, růst i vášeň

Je důležité si uvědomit, že přechod na hole pro pokročilé by měl být postupný a měl by odpovídat aktuální úrovni dovedností hráče. Příliš brzký přechod na náročnější hole může vést k frustraci a zpomalení pokroku.

3. Výběr holí dle věku a výšky: Najděte ideální kombinaci chlapci a dívky

Výběr správných golfových holí pro děti je jako skládání puzzle, kde věk a výška dítěte jsou klíčovými dílky. Správná kombinace těchto dvou faktorů zajistí, že hole budou dítěti dokonale sedět a umožní mu rozvíjet své golfové dovednosti optimálním způsobem.

3.1 Délka golfových holí pro chlapce

VěkVýška (cm)Driver (palce)Železo 7 (palce)Putter (palce)
6-8 let115-12537-3930-3228-30
6-8 let125-13539-4132-3430-32
9-11 let135-14541-4334-3632-34
9-11 let145-15543-4536-3834-36
12-14 let155-16545-4738-4036-38
12-14 let165-17547-4940-4238-40
Tabulka 1: Doporučené délky holí pro chlapce dle věku a výšky

3.2 Délka golfových holí pro dívky

VěkVýška (cm)Driver (palce)Železo 7 (palce)Putter (palce)
6-8 let115-12536-3829-3127-29
6-8 let125-13538-4031-3329-31
9-11 let135-14540-4233-3531-33
9-11 let145-15542-4435-3733-35
12-14 let155-16544-4637-3935-37
12-14 let165-17546-4839-4137-39
Tabulka 2: Doporučené délky holí pro dívky dle věku a výšky

Komentář k tabulkám

  • Uvedené hodnoty jsou pouze orientační a mohou se lišit v závislosti na individuálních potřebách dítěte. Například dítě s delšími pažemi může potřebovat o něco delší hole, než je uvedeno v tabulce.
  • Je důležité si uvědomit, že každé dítě se vyvíjí svým vlastním tempem. Některé děti mohou být ve stejném věku vyšší nebo nižší než jejich vrstevníci, a proto je třeba vybírat hole podle aktuální výšky dítěte, nikoli pouze podle věku.
  • Vždy je nejlepší nechat dítě hole vyzkoušet a poradit se s odborníkem, který vám pomůže vybrat ty správné hole pro vaše dítě.

4. Kde koupit golfové hole pro děti: Hledání pokladu na správném místě

Nyní, když už víte, jaké faktory zvážit při výběru golfových holí pro vaše dítě, je čas se podívat, kde tyto poklady najdete. Existuje několik možností, každá s vlastními výhodami a nevýhodami.

4.1 Specializované golfové obchody: Odborné poradenství a možnost vyzkoušení

Golfové obchody jsou ideálním místem pro nákup dětských golfových holí, zejména pokud jste začátečník a potřebujete odborné poradenství. Zkušení prodejci vám pomohou vybrat správné hole na základě věku, výšky, dovedností a rozpočtu vašeho dítěte.

Navíc většina obchodů umožňuje dětem hole vyzkoušet přímo na místě, což je klíčové pro nalezení těch nejpohodlnějších a nejlépe padnoucích holí. Osobně doporučuji například Golfprovšechny.cz. Jedná o špičkový golfový obchod s eshopem.

Výhody:

  • Odborné poradenství: Prodejci mají zkušenosti s výběrem holí pro děti a mohou vám poskytnout cenné rady a tipy.
  • Možnost vyzkoušení: Dítě si může hole vyzkoušet a zjistit, zda mu vyhovují.
  • Široký výběr: Obchody obvykle nabízejí široký výběr holí různých značek a modelů.
  • Servis a úpravy: Mnoho obchodů nabízí služby úpravy holí na míru, jako je zkrácení shaftu nebo výměna gripu.
Koukni...  10 Tipů na golfová hřiště v Polsku - část 2.

Nevýhody:

  • Vyšší ceny: Ceny v golfových obchodech mohou být vyšší než v internetových obchodech nebo bazarech.
  • Omezená dostupnost: Ne všude je specializovaný golfový obchod.

4.2 Internetové obchody: Pohodlí a širší výběr, ale bez možnosti vyzkoušení

Nákup golfových holí online může být pohodlný a často i levnější než v kamenných obchodech. Internetové obchody nabízejí širší výběr holí různých značek a modelů, a často mají také slevy a akce.

Výhody:

  • Pohodlí: Můžete nakupovat z pohodlí domova a hole vám doručí až ke dveřím.
  • Širší výběr: Online obchody mají často větší výběr než kamenné obchody.
  • Nižší ceny: Ceny online bývají často nižší než v kamenných obchodech.

Nevýhody:

  • Nemožnost vyzkoušení: Největší nevýhodou nákupu online je, že dítě si nemůže hole před nákupem vyzkoušet.
  • Riziko nesprávného výběru: Pokud si nejste jisti, jaké hole vybrat, může být nákup online riskantní.
  • Doba dodání: Dodání holí může trvat několik dní.

Tipy pro bezpečný nákup online:

  • Nakupujte u důvěryhodných prodejců: Vyberte si obchod s dobrými recenzemi a zárukou vrácení zboží.
  • Pečlivě si prostudujte popis produktu: Zkontrolujte všechny informace o holích, jako je délka, materiál shaftu, flexibilita a velikost gripu.
  • Porovnejte ceny: Porovnejte ceny různých obchodů, abyste našli nejlepší nabídku.
  • Zkontrolujte podmínky vrácení zboží: Ujistěte se, že máte možnost hole vrátit, pokud nebudou vyhovovat.

4.3 Second-hand: Cenově dostupná varianta, ale vyžaduje opatrnost

Nákup použitých golfových holí může být skvělý způsob, jak ušetřit peníze, zejména pokud vaše dítě teprve začíná s golfem a rychle roste. Použité hole můžete najít na bazarech, aukčních serverech nebo v golfových klubech.

Výhody:

  • Nižší cena: Použité hole jsou výrazně levnější než nové.
  • Ekologická volba: Nákup použitých holí je šetrnější k životnímu prostředí.

Nevýhody:

  • Omezený výběr: Výběr použitých holí může být omezený a nemusíte najít přesně to, co hledáte.
  • Riziko poškození: Použité hole mohou být poškozené nebo opotřebované.
  • Hygiena: Ujistěte se, že hole jsou čisté a dezinfikované.

Na co si dát pozor při nákupu použitých holí:

  • Stav holí: Pečlivě zkontrolujte, zda nejsou hole poškozené, ohnuté nebo prasklé.
  • Opotřebení: Zkontrolujte stav gripu a hlavy hole.
  • Původ holí: Pokud je to možné, zjistěte, od koho hole kupujete a jak byly používány.

Ať už se rozhodnete pro nákup v golfovém obchodě, online nebo z druhé ruky, nezapomeňte, že nejdůležitější je, aby hole vašemu dítěti seděly a umožnily mu rozvíjet jeho golfový talent s radostí a nadšením.

5. Tipy pro výběr a nákup: Cesta k dokonalému setu

Správný výběr a nákup golfových holí pro vaše dítě může být vzrušujícím zážitkem, ale zároveň i trochu náročným úkolem. Abych vám pomohl zorientovat se v tomto procesu a učinit správné rozhodnutí, připravil jsme pro vás několik praktických tipů:

Nechte dítě vyzkoušet hole: Nejdůležitějším krokem při výběru golfových holí je nechat dítě, aby si je vyzkoušelo. Každé dítě má jinou postavu, sílu a styl švihu, a proto je klíčové, aby se s holemi cítilo pohodlně a mohlo s nimi snadno manipulovat. Pokud je to možné, navštivte specializovaný golfový obchod, kde dítě může vyzkoušet různé hole pod dohledem odborníka.

Konzultace s odborníkem: Nebojte se požádat o pomoc golfového profesionála nebo zkušeného prodejce. Ti vám mohou poskytnout cenné rady a doporučení na základě věku, výšky, dovedností a rozpočtu vašeho dítěte. Mohou vám také pomoci s úpravou holí na míru, jako je zkrácení shaftu nebo výměna gripu.

Zkontrolujte záruku a možnost vrácení: Před nákupem se ujistěte, že máte možnost hole vrátit nebo vyměnit, pokud nebudou vašemu dítěti vyhovovat. Většina obchodů nabízí záruku na vady materiálu a zpracování, ale je dobré si ověřit, jaké jsou podmínky vrácení zboží.

Přizpůsobení holí: Nezapomeňte, že děti rostou rychle, a proto je důležité, aby hole mohly růst s nimi. Mnoho dětských golfových holí nabízí možnost úpravy délky shaftu a gripu, což vám umožní přizpůsobit hole měnícím se potřebám vašeho dítěte.

Nepodceňujte význam gripu: Grip je jediný bod kontaktu mezi dítětem a holí, proto je důležité, aby byl správně zvolen. Grip by měl být přiměřeně velký, aby se dítěti dobře držel, a měl by být vyroben z materiálu, který dobře absorbuje pot a zabraňuje prokluzování.

Malý chlapec stojí vedle golfového vozíku s golfovou taškou značky Titleist na golfovém hřišti. Chlapec má na sobě modrou bundu, žluté kalhoty a čepici, zatímco se usmívá na kameru. V pozadí je golfový green s vlajkou a dramatická obloha s tmavými mraky.
Tobíček se mnou na tréninku

Kvalita vs. kvantita: Pro začátečníky není nutné kupovat kompletní set holí. Stačí začít se základním setem, který zahrnuje putter, driver a několik želez. Jak dítě postupuje, můžete set postupně rozšiřovat o další hole.

Zábava na prvním místě: Nejdůležitější je, aby si dítě golf užívalo. Vyberte hole, které jsou pro něj atraktivní a motivující. Mnoho dětských holí je k dispozici v různých barvách a designech, takže si vaše dítě určitě najde ty své oblíbené.

Nebojte se investovat: Kvalitní golfové hole jsou investicí do budoucnosti vašeho dítěte. Správné hole mu pomohou rozvíjet správné návyky a techniku, což mu přinese radost ze hry a dlouhodobé úspěchy.

Dodržováním těchto tipů a pečlivým zvážením všech faktorů můžete najít dokonalý set golfových holí, který bude vašemu dítěti sloužit po mnoho let a pomůže mu stát se skutečným golfovým šampionem.

6. Závěr: Investice do budoucnosti vašeho malého golfisty nebo golfistky

Výběr správných golfových holí pro vaše dítě je důležitým krokem na jeho cestě za golfovými sny. Nejde jen o to najít hole, které mu budou dobře sedět, ale také o to, aby ho podporovaly v rozvoji jeho dovedností, posilovaly jeho sebevědomí a především mu přinášely radost ze hry.

Nezapomeňte, že každé dítě je jedinečné a jeho potřeby se mohou měnit s věkem a rostoucími dovednostmi. Proto je důležité pravidelně kontrolovat, zda jsou hole stále vhodné a případně je upravit nebo vyměnit.

Investice do kvalitních golfových holí je investicí do budoucnosti vašeho dítěte. Správné hole mu poskytnou pevný základ pro rozvoj správné techniky, zlepší jeho výsledky na hřišti a především mu umožní zažít spoustu radosti a zábavy při tomto krásném sportu.

Pamatujte, že golf není jen o výsledcích, ale také o přátelství, fair play a respektu k ostatním.

Přeji vám a vašim dětem mnoho úspěchů na greenu i mimo něj! Petr


Golfové hole pro děti – Hodnocení článku a zkušenosti

0,0
Vynikající0%
Velmi dobré0%
Průměrné0%
Špatné0%
Hrozné0%

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem či zkušeností